Mâncăm tot mai multă brânză de la un an la altul, iar partea bună este că ne-am diversificat gusturile.

Într-o singură lună, un român consumă peste 5 litri de lapte, peste un kilogram 600 de grame de brânzeturi și smântână, la care se adaugă și alte lactate.

Începem să avem și de unde să alegem. Românii încearcă rețete proprii, dar se inspiră și de la alții cu tradiție.

Dacă acum câțiva ani în vitrinele băcăniilor sau în magazine găseam doar câteva sortimente de telemea, urdă sau caș, iar toate delicatesele veneau din alte țări, acum producem o parte și în fermele de la noi.

Și asta pentru că și cererea este tot mai mare. Consumul de lactate a crescut în ultimii ani, iar la brânzeturi se observă cel mai bine. Anul trecut, de pildă, un român a mâncat aproape 20 de kilograme. Suntem însă în urma nordicilor și a francezilor, care ajung să manance în medie aproape 28 de kilograme anual.

Nu mai vorbim despre a cumpăra brânză cu bucata, cu kilogramul. Ci oamenii cumpără mai multe produse, în cantități mai mici. Tocmai de aceea, și percepția oamenilor despre brânzeturi s-a schimbat. A devenit un produs care trebuie să existe la fiecare masă”, spune un fermier.

Producătorii noștri au învățat să facă sortimente de brânzeturi maturate cu chili, trufe, levănțică, busuioc, nucă, dar și cu mucegai nobil alb. Iar o parte dintre aceste brânzeturi locale pleacă și la export.

Pentru că cererea de lapte a crescut și producția cu 7, 5 la sută.