Romania este prima tara care a implementat un sistem de avertizare cu 20 de minute inainte de producerea unei calamitati
Chiar daca nu ne paste un pericol iminent, e bine sa fim pregatiti pentru orice dezastru natural care ar putea lovi Romania.
Asta si-au spus cativa profesori universitari din Maramures, care impreuna cu ingineri din tara si din Slovacia, Ungaria si Ucraina au pus la cale un sistem care ne avertizeaza cu 20 de minute inainte de producerea unei calamitati. Sistemul de alerta va anunta inundatiile, furtunile puternice, grindina sau alte catastrofe naturale, in toate cele patru tari.
Noul sistem ar putea pune in alerta autoritatile cu minute bune inainte de producerea unor inundatii, de exemplu. Sistemul, compus dintr-o statie meteorologica si un GPS, va avertiza specialistii atunci cand valorile din frontul atmosferic depasesc anumite praguri. Datele sunt adunate de la sateliti deasupra celor patru state participante la proiect. La Baia Mare a fost montat deja un astfel de sistem.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca programul sa fie intru totul functional, in cel mult o luna, urmeaza sa fie instalat un soft care sa transmita toate datele la centrul din Ucraina. Orice dezastru natural va fi prezis cu aproximativ 20 de minute inainte, timp in care autoritatile romane vor fi anuntate de catre cele ucrainiene.
Ovidiu Stefan, partener în cadrul proiectului: "Va constitui o baza de analiza si de lucru in acelasi timp pentru a preintampina dezastrele natural pe baza predictiilor meteorologice furnizate de satelitii naturali a pamantului."
Deocamdata, acest sistem a fost implementat doar in Romania, insa pe viitor - Slovacia, Ungaria si Ucraina vor avea si ele acces la datele inregistrate la Baia Mare.
Dr. ing. Adrian Radulescu, managerul proiectului: "Permanent va exista cineva care monitorizeaza la centrul nostru, dar in aclasi timp avem implementat si un sistem prin internet prin care fiecare partener poate sa acceseze date de la inregistrari".
Valoarea totala a proiectului pentru cele patru tari este de 540.000 de euro, fonduri europene si guvernamentale.