In caz de calamitate, Bucurestiul nu ar avea unde sa isi ingroape mortii. Cum a ajuns un loc de veci la pret de garsoniera
In cazul unei calamitati, Bucurestiul ar avea nevoie de cel putin 12.000 de locuri de veci. O spun edilii Capitalei, care recunosc ca ne confruntam cu o acuta criza de parcele pentru inhumare.
In cele 15 cimitire de stat din Bucuresti mai exista doar 4.000 de locuri libere.
Singura solutie ar fi sa construim cimitire noi, dar pana atunci autoritatile vor sa le extinda pe cele deja existente de la periferia orasului.
Tinand cont si de urmarile tragice ale cutremurului din '77, inca de acum 20 de ani autoritatile din Bucuresti au ajuns la concluzia ca in Capitala ar trebui sa existe in permanenta 12 mii de locuri de veci libere in caz de calamitate. Situatia actuala este insa alta.
Cimitirul Bellu, vechi din 1850, este oficial declarat inchis. Si asta pentru ca pe cele 24 de hectare nu mai exista niciun loc liber. E adevarat ca aici inca se mai fac inmormantari pe locurile de veci deja concesionate.
Acelasi lucru se intampla in 11 din cele 15 cimitire ale municipalitatii.
Legea spune ca cimitirele nu mai pot fi construite in oras, asa ca singura varianta a autoritatilor este sa le extinda pe cele deja existente. Pentru asta insa trebuie sa cumpere teren in apropiere.
Strategia primariei de extindere a cimitirelor s-ar putea aplica intr-o prima faza in cimitirul Metalurgiei. Aici exista 13.169 de locuri de veci din care mai putin de 10 sunt libere in momentul de fata
Concret, in spatele cimitirului vor fi cumparati 18 mii de mp de teren. Asta inseamna inca 3000 de locuri de veci.
La fel se va proceda la cimitirul din Domnesti, unde primaria vrea sa cumpere 40 de mii de mp, adica sa suplimenteze parcelele cu alte 7000.
Totul se inampla intr-un moment in care o groapa a ajuns sa se tranzactioneze pe piata neagra cu mii de euro. Domnul George stie bine. A dat 2000 de lei pentru doua locuri de veci intr-un cimitir privat din Jilava. Ar fi vrut in alta parte, dar pretul l-a descurajat.
"Am fost pe la Cernica, 8 mii, 10 mii, s-a ajuns la preturi exorbitante, dai ca la un pret de garsoniera si nu m-am decis acolo ca e prea mult, e scump", spune domnul George.
Ca se evite astfel de situatii, cei de la Administratia Cimitirelor se gandesc chiar la un proiect de hotarare de consiliu prin care locurile de veci sa poata sa fie donate numai rudelor de gradul 1, impiedicand astfel tranzactiile umflate.