A patra zi de proteste in Romania. Aproximativ 10.000 de oameni au iesit in strada. GALERIE FOTO
Peste 10.000 de persoane au protestat luni, la nivel national, dintre care mai bine de 900 in Capitala, a spus purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru. El a adaugat ca nu s-au inregistrat incidente.
Actiuni de protest au avut loc luni, pentru a patra zi consecutiv, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara.
In Capitala, protestul din Piata Universitatii s-a desfasurat fara incidente notabile. Manifestantii au inceput sa se adune la Universitate in jurul orei 14.00, a patra zi de proteste din Capitala incheindu-se dupa aproximativ zece ore.
Imagini incediare.Bilantul celei de-a 4-a zi de proteste:113 retinuti,o masina arsa,mai multi raniti
In timpul protestului, sute de persoane au fost perchezitionate si legitimate de jandarmi in zona Pietei Universitatii, multi dintre tinerii care incercau sa ajunga in zona manifestantilor fiind, fie intorsi din drum, fie ridicati si dusi la dube.
Jandarmii au dus la sectii de politie 113 persoane, dupa ce asupra lor au fost gasite cutite, bastoane telescopice, surubelnite, un pistol cu bile, droguri, lanturi si pietre, ultimele 40 fiind ridicate de jandarmi pentru ca vroiau sa blocheze carosabilul in zona magazinului Cocor.
Protestatari: "Base, tara vrea sa-ti spuie ca-i satula sa-i dai mure"
La Sibiu, in Piata Mare au protestat aproximativ 1.800 de persoane. Protestul a fost organizata de Asociatia "Sibiu Decembrie '89", care a obtinut, in cursul zilei de luni, autorizatie pentru a manifesta, zilnic, pana in 24 ianuarie, intre orele 18.00 si 21.00.
De asemenea, la Cluj-Napoca au fost peste 1.000 de persoane, iar din cauza manifestatiei traficul rutier a fost blocat pe un bulevard din centrul orasului. Din multime au fost aruncate cateva petarde pe sosea, cladirea Prefecturii fiind inconjurata de jandarmi. Protestatarii au afisat un banner pe care scria "Alaturi de huliganii din Bucuresti".
CTP: "Guvernantii nu mai pot conduce acest popor ca pe o turma, oamenii nu sunt prosti"
Protestul desfasurat la Targu Mures s-a incheiat in jurul orei 23.00, dupa cinci ore in care peste o mie de persoane au marsaluit pe strazile municipiului, scandand lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale
Mitingul de la Pitesti, la care au participat peste 500 de persoane, s-a incheiat dupa patru ore. La un moment dat, in timpul actiunii de protest, participantii s-au imbrancit cu jandarmii, iar doi dintre manifestanti l-au lovit pe seful Serviciului misiuni din cadrul IJJ Arges cu statut de adjunct, colonel George Serbanica. Ulterior, cei doi au fost imobilizati si dusi la audieri la Sectia 1 de Politie.
De asemenea, un protestatar a spart geamul unei unitati de panificatie din centrul municipiului. Protestul nu a avut autorizatie de desfasurare.
Protestul de la Constanta s-a incheiat dupa aproape opt ore, spre finalul actiunii numarul participantilor ridicandu-se la aproximativ 200 de persoane, in majoritate tineri. In timpul protestului, mai multi manifestanti au aruncat cu petarde si au aprins torte, fara ca vreo persoana sa fie ranita. Actiunea de protest s-a incheiat in jurul orei 22.00, manifestantii spunand ca vor relua mitingul marti, in jurul orei 14.00.
Perchezitii la protestul din Bucuresti: droguri, cutite, bastoane, pietre si un PISTOL. 113 retinuti
Si protestul din Petrosani, la care au participat peste 700 de persoane, s-a incheiat in fata Casei de Cultura din municipiu, fara incidente, manifestantii declarand ca se vor intoarce marti, la ora 19.00.
Protestul de la Timisoara, la care au participat aproximativ 400 de persoane, s-a incheiat dupa aproape opt ore, fara sa fie inregistrate incidente, manifestantii sustinand ca vor continua mitingurile si in zilele urmatoare.
Aproape 300 de oradeni au protestat in fata statuii lui Mihai Viteazul din Piata Unirii din Oradea. Actiunea de protest a durat aproape doua ore, fara a fi semnalate incidente. Manifestarea nu a fost autorizata, fiind supravegheata de jandarmi.
Protestele au fost declansate in tara saptamana trecuta, dupa demisia lui Raed Arafat, in semn de sustinere a fondatorului SMURD. Tot in acest scop a inceput si primul protest din Bucuresti, de vineri. Oamenii au plecat atunci in mars la Cotroceni unde au scandat, in principal, lozinci antiprezidentiale.Sambata si duminica protestele din Capitala au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenta. Sambata, manifestantii au ocupat bulevardul, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii.
Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.
Sursa: Mediafax
Etichete: Sibiu, constanta, timisoara, cluj, Capitala, proteste, universitate, piata universitatii, incidente,
Dată publicare:
17-01-2012 06:08