România demarează a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid-19. ”Nu mă interesează discuțiile, ci sănătatea mea”
155.000 de români au fost vaccinați anti-Covid-19 până acum în țară, anunță autoritățile care vor demara vineri a doua etapă. Vor fi imunizați cei de peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice și angajații din instituții cheie.
Mulți sunt însă internați în spitale, unii în stare gravă. Printre ei și soția lui Rică Răducanu, care a fost supusă unor investigații amănunțite după ce a fost conectată la aparatul de respirat. Fostul mare sportiv ne-a declarat că se simte bine.
Soția lui Rică Răducanu a făcut joi un examen tomograf pentru ca medicii să afle în ce măsură sunt afectați plămânii. Din cauza insuficienței respiratorii a fost conectată la aparatul de oxigen.
Rică Răducanu: "Când o sun, dacă nu răspunde mă și sperii, ea e mai grav ca mine".
Rică Răducanu spune că după ce se vor vindeca, el și soția se vor vaccina îndată ce medicii le vor da undă verde.
”Reporter: Vă veți vaccina dacă vă recomandă medicii?
Rică Răducanu: Absolut. Imediat. Și acum dacă ar veni aș zice da, cum să nu?”.
Românii se pot programa online la www.vaccinare-covid.gov.ro, prin medicii de famlie, prin angajatori sau sunând la 0214144425.
De vineri încep programările pentru a doua etapă de vaccinare, unde sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajații din instituții și companii cheie.
Autoritățile susțin că vor fi pregătite 750 de centre de vaccinare în toată țara, cu o capacitate totală de 100.000 de persoane vaccinate pe zi.
”Medic: O să ținem legătura, te sunăm, te programăm și vedem cum procedăm acolo. Nu este periculos, reacțiile sunt ca la toate vaccinurile, nu sunt deosebite, acuma sperăm să vină cât mai multă lume să scăpăm de nenorocirea asta!
Pacient: Să dea Domnu să fie bine!
Medic: Bine, ținem legătura!”.
154.268 de români vaccinați
13.821 în ultimele 24 de ore
Într-un cabinet de medicină de familie din localitatea Feldioara, Brașov, aceeași scenă se repetă zilnic. Fie că ajung acolo personal sau doar telefonează, pacienții cu afecțiuni cronice vor să afle ce trebuie să facă pentru a primi vaccinul anti covid.
”- Vreau să îl fac, doamnă, normal. Dacă este spre binele meu, cum să nu-l fac?!
- N-aveți nicio temere?
- Nu, nu!
- Vreți cât mai repede, probabil...
- Da, da!”.
”Am văzut că sunt tot felul de discuții contradictorii, dar nu, pe mine nu mă interesează discuțiile, pe mine mă interesează sănătatea mea. Și socrii mei și mama mea. Toată lumea”.
”Medicii de familie sunt cei mai importanți în ramura vaccinării”
Ana Șestacova, medic de familie: ”Medicii de familie sunt cei mai importanți în ramura vaccinării pentru că ei vaccinează de zeci de ani, au la activ mii de vaccinuri, datorită lor în țară am scăpat de atâtea boli transmisibile și contagioase și atunci ne vom strădui să implicăm cât mai mulți medici și asistenții acestora pentru că experiența este foarte vastă”.
În București oamenii se pot programa de vineri în cele 23 de puncte de vaccinare amenajate în șapte unități sanitare din Capitală.
Reprezentanții prefecturii susțin că în plus au fost pregătite 140 de puncte ce vor fi deschise în funcție de numărul de persoane care vor să se imunizeze și de aprovizionarea cu dozele de vaccin necesare.
În acest moment, în spitalele din toată țara sunt internați aproape 8.750 de pacienți, iar numărul celor în stare gravă se menține foarte mare: 1.100 de bolnavi sunt la terapie intensivă.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, coronavirus, vaccinare, etapa a doua,
Dată publicare:
14-01-2021 19:53