România, codașa Europei, în ceea ce privește digitalizarea. Care este motivul pentru care oamenii evită plățile online

Ultima actualizare: 30-09-2021 18:50

Platforma guvernului, “Ghișeul.ro”, care acceptă plăți online de taxe și impozite, a adunat în 10 ani de la lansare, doar un milion de utilizatori unici, dintre care 500 de mii doar în ultimul an.

Pandemia a forțat, însă, multă lume să ia în calcul și acest tip de serviciu de plăți. Cu toate acestea, suntem la coada clasamentului european în ceea ce privește digitalizarea și pierdem mult timp în continuare la cozi interminabile în fața ghișeelor.

Pe Ghișeul.ro sunt înregistrate aproape 1000 de instituții la care se pot plăti, online, impozitele, diferite taxe și amenzi. Cu toate că serviciul este disponibil de 10 ani, doar 1 milion de oameni au folosit platforma cel puțin o dată. O creștere accelerată de utilizatori a adus și pandemia.

Bărbat: "Știam că există, am încercat o dată să achit acolo niște taxe și mi s-a părut foarte greu de accesat."

Reporter: Cum plătiți taxele și impozitele?

Femeie: "Online."

Reporter: De ce alegeți așa?

Femeie: "E mai simplu."

Femeie: "Clar este mai simplu, pentru că la ghișeu stai ore întregi."

Mult mai familiare le sunt românilor stațiile de plată din magazine, de tip Self Pay. Acest serviciu a înregistrat în 2021 peste 1 milion și jumătate de plăți de taxe și impozite locale, având mult mai puține instituții din țară înregistrate în sistem, în comparație cu platforma Ghișeul.ro.

Adrian Badea, directorul unui serviciu cu stații de plată Self Pay: "Estimăm undeva în jurul a 4.5 mil de utilizatori unici. Le găsești aproape oriunde, este o soluție care este accesibilă oamenilor, indiferent de natura accesului la internet sau cât sunt de educați digital."

Reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României spun că suntem departe de a ajunge să lucrăm cu instituțiile statului exclusiv online. Au anunțat că lucrează la o aplicație care să ne scape de dosarul cu șină și copiile după acte atunci când ne prezentăm la ghișeu.

Octavian Oprea, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României: "Nu va mai fi nevoie să facem copii după documente sau ele să fie scanate. Cum ar fi, atunci când vine vorba de cartea de identitate, vom verifica dacă persoana respectivă este cea din fața ghișeului, prin CNP."

Specialiștii spun că o parte dintre români nu sunt obișnuiți să folosească internetul nici la un nivel începător și că este o cale lungă până că aceștia să ajungă să plătească online.

Ciprian Ghișe, Asociația pentru Plăți Electronice din România: "Există această reținere față de securitatea plaților online, această lipsă de încredere. Nu în ultimul rând, este lipsa de promovare, pentru că Ghișeul.ro a fost într-un con de umbră mai mult timp."

Conform unei analize făcute de Parlamentul European, România este printre codașele Europei în ceea ce privește digitalizarea.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO