România are și al doilea vaccin anti-Covid, cel de la Moderna. Care sunt reacțiile adverse, comparativ cu serul Pfizer
România are de miercuri două tipuri de vaccin împotriva Covid-19. Pe lângă dozele de la Pfizer, dimineață a ajuns la Institutul Cantacuzino din București și primul transport cu vaccinul american Moderna.
Oamenii nu vor putea alege vaccinul atunci când se programează, ci vor afla doar când ajung la centru cu ce doză vor fi imunizați. Autoritățile susțin că ambele vaccinuri sunt la fel de sigure și eficiente.
La fel ca în cazul Pfizer, prima tranșă cu vaccin Moderna este una simbolică, de 14.000 de doze.
În timp ce vaccinul Pfizer trebuie depozitat în ultracongelatoare care mențin o temperatură de -70 de grade, cel de la Moderna nu trebuie transportat în gheață carbonică și este păstrat la -15 grade.
Potrivit prospectelor oficiale, serul Pfizer are o eficiență de 95%, iar cel de la Moderna de 94,1%.
Românii nu vor putea alege tipul de vaccin și vor afla numele producătorului abia când ajung în centrul de imunizare.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ”Când ai 2 produse cu aceeași eficacitate, același profil de siguranță, ceea ce contează e să ne protejăm sănătatea”.
Prospectul Moderna menționează la reacții adverse foarte frecvente umflături în zona axilei, dureri de cap, greață, vărsături, dureri musculare și articulare, oboseală excesivă, frisoane, febră și durere la locul injecției.
Erupțiile, înroșirile și urticariile sunt trecute la reacții frecvente. Iar paralizia facială temporară ori umflăturile la nivelul feței sunt rare, mai puțin de un caz la o mie de persoane.
În cazul vaccinului Pfizer, reacțiile adverse foarte frecvente sunt: durere și umflare la locul de administrare, oboseală, dureri de cap, musculare sau articulare, frisoane și febră.
Înroșirea la locul injecției și greața sunt reacții frecvente. Iar mărirea glanglionilor limfatici, starea de rău, durererea la nivelul unui membru, insomnia și mâncărimea la locul injecției sunt mai puțin frecvente.
"Căderea temporară a feței pe o parte" este trecută la reacții adverse rare care pot afecta mai puțin de o persoană din o mie.
Încă nu poate fi estimată frecvența reacțiilor alergice severe, cum ar fi șocul anafilactic, pentru niciunul dintre vaccinuri.
Nu se știe care vaccin oferă o imunitate mai lungă
Oficial nu știm încă nici care dintre ele oferă imunitate pe o perioadă mai lungă.
Valeriu Gheorghiță: ”Ne bazăm pe medicina cu dovezi. Este important să luăm în calcul datele actuale. La acest moment nu putem să avansăm durate pentru care nu avem încă o acoperire din punct de vedere științific. Datele nu prezintă o durată validată de protecție pe care ne-o oferă, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”.
Odată ajuns în centrul de vaccinare pacientul poate refuza doza alocată. Și poate solicita una de la alt producător, în limita stocului disponibil.
Valeriu Gheorghiță: ”Dacă o persoană realmente insistă să primească un anumit tip de vaccin și este disponibil la centrul de vaccinare, sunt convins că se va efectua acest lucru”.
A doua doza de vaccin Moderna se face la 28 de zile distanță, față de 21 de zile, cât este termenul pentru Pfizer.
Vaccinul Pfizer se administrează persoanelor de peste 16 ani, iar Moderna celor de peste 18 ani.
De asemenea, un flacon de la Pfizer conține 6 doze, iar unul de la Moderna conține 10 doze.
Flacoanele Pfizer rezistă 5 zile într-un frigider normal, la temperaturi între 2 și 8 grade. În timp ce flacoanele Moderna rezistă 30 de zile la aceleași temperaturi.
Odată deschise, ambele flacoane rezistă 6 ore la temperatura camerei.
Până la sfârșitul lui martie, vor ajunge în România alte 2 milioane de doze Pfizer și 400.000 de doze Moderna.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, romania, coronavirus, Pfizer, moderna, efecte adverse, comparatie,
Dată publicare:
13-01-2021 17:54