Romania ar putea primi pe teritoriul sau tehnica grea de lupta NATO. Ce spune Ponta, dupa intalnirea cu generalul Breedlove

×
Codul embed a fost copiat

Generalul Philip Breedlove, seful fortelor NATO din Europa, si ministrul roman al Apararii au vorbit marti despre „pre-pozitionarea” de tehnica grea de lupta in tara noastra

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca sunt discutii la nivel tehnic privind pre-pozitionarea in Romania de tehnica grea de lupta, in timp ce generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, a precizat ca o decizie in acest sens va fi anuntata in curand. Intrebat daca s-a luat decizia ca Romania sa gazduiasca inclusiv tehnica grea de lupta, generalul Philip Breedlove a declarat: "Da, aceasta decizie va fi anuntata foarte curand".

"Sunt sigur ca atunci cand lucrul acesta se va intampla, Romania va raspunde prompt, ca de fiecare data, si va fi de acord cu pre-pozitionarea acestei tehnici, fiind intotdeauna un partener de incredere pentru NATO", a mai spus, marti, la MApN, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, in cadrul unei conferinte comune de presa cu ministrul Apararii, Mircea Dusa. Oficialul roman a completat raspunsul la intrebare, precizand ca exista "discutii deja la nivel tehnic vizavi de pre-pozitionare".

Romania gazduieste un eveniment important, convenit inca de anul trecut, a mai spus ministrul Dusa.. Este vorba de conferinta sefilor de stat major din centrul Europei, la care vor participa sefii de stat major din Bulgaria, Cehia, Croatia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, dar si generalul Breedlove. De asemenea, vor fi prezenti comandatii Garzii Nationale din 9 state americane.

Citește și
baza
Cum a ajuns Rusia sa controleze o baza militara dintr-un stat NATO, scoasa la vanzare pe internet. "Este o greseala politica"
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

In cadrul discutiilor de marti s-au abordat „ problemele de securitate din flancul estic al NATO si al UE, cooperarea bilaterala dintre SUA si Romania, despre masurile pe care trebuie sa le luam in continuare pentru operationalizarea pana in toamna a bazei de la Deveselu, despre stadiul implementarii obiectivelor stabilite la Summitul din Tara Galilor si a masurilor stabilite la ministeriala NATO din februarie”, a mai spus Mircea Dusa. De asemenea, s-a vorbit despre exercitiile NATO la care participa si forte romanesti si despre cele doua comandamente care urmeaza sa fie create in Romania. „Cel de tip FIU va deveni partial operational in luna iunie si complet pana la sfarsitul anului, si comandamentul multinational de divizie, care va ajunge la capacitate initiala in 2016 si la capacitate completa in 2018. In acest comandamente vor fi prezenti militari din Statele Unite, dar si din alte tari membre NATO”, a declarat ministrul.

Generalul Breedlove a salutat „contributia extraordinara a Romaniei la asigurarea securitatii Aliantei si a Europei” si a spus ca va discuta cu liderii cheie ai tarii noastre despre eforturile pe care Romania le face „pentru a asigura securitatea in zona. Este foarte important sa vedem angajamentul pe care Romania si l-a luat in implementarea masurilor de reasigurare-hotarare la Summitul din 2014. Romania si-a demonstrat angajamentele pentru scopurile Aliantei”.

Intrebat ce poate spune despre tancurile care au tranzitat Cehia si alte tari saptamana trecuta, generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, a declarat ca s-a decis folosirea metodei traditionale a "marsului pe roti" pentru a exersa unele lucruri pe care NATO nu le-a mai facut de mult timp.

"Cred ca va referiti la ceea ce a fost numit Dragoon Ride. Sunt vehicule blindate, nu sunt atat de multe tancuri, ci vehicule blindate care au participat la un exercitiu in Tarile Baltice si care s-au intors la baza. In mod normal, sunt transportate cu trenurile. De mult timp, fortele care participa la exercitii nu s-au mai intors asa cum se proceda inainte, adica folosind drumurile, si am decis sa folosim metoda «marsului pe roti » pentru a exersa multe lucruri pe care nu le-am mai facut de mult timp in NATO, precum traversarea mai multor frontiere, sa vedem ce poduri pot fi folosite de catre vehicule"", a spus Breedlove.

"Totodata, asta ne-a permis sa transmitem un mesaj de reasigurare catre natiuni si ati vazut ca multimile au iesit pentru a-i saluta pe acesti soldati si vehiculele care se intorceau acasa. A fost un mesaj bun de reasigurare, un mesaj bun catre natiunile noastre, am putut sa antrenam unele capabilitati pe care nu le-am mai exersat de ceva vreme", a mai spus generalul Philip Breedlove, aflat in vizita in Romania, in perioada 31 martie - 2 aprilie.

Ponta: Romania este dispusa sa gazduiasca orice capabilitati decide NATO

Romania este dispusa sa gazduiasca orice capabilitati sunt decise la nivelul NATO, a declarat premierul Victor Ponta, fara alte detalii, intrebat de presa daca, in discutia cu seful Fortelor Aliate din Europa, s-a pus problema unor noi baze sau aducerii de armament greu in Romania.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, marti, la Palatul Victoria, cu comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Philip M. Breedlove.

"Tot ceea ce va pot spune eu in acest moment este faptul ca Romania este dispusa sa se implice, sa gazduiasca orice capabilitati se decid la nivelul NATO. Mai mult de atat nu am voie sa va spun", a spus Ponta, intrebat daca Romania va gazdui noi baze NATO sau va fi adus armament greu al Aliantei.

Ponta a precizat ca, anul viitor, Romania va avea 12 avioane multirol, dar "si altele", si ca l-a asigurat pe generalul Breedlove ca exista un consens al clasei politice cu privire la respectarea angajamentelor tarii noastre in cadrul NATO.

"Eu l-am asigurat pe generalul Breedlove in primul rand de faptul ca in Romania exista tot sprijinul poltiic, stiu ca s-a vazut si cu presedintele, si l-am asigurat ca si in Parlament exista tot sprijinul politic pentru ca Romania sa-si indeplineasca toate obligatiile sale care tin de partea de securitate, adica sa aiba resursele finaciare pentru cele doua centre care se vor organiza in Romania de catre NATO, toate operatiunile, toate exercitiile comune si inclusiv partea de dotare a armatei romane. Anul viitor vom avea primele 12 avioane multirol, dar vom avea si altele, si asta l-am asigurat, ca desi nu ne e usor, exista un consens politic pe aceasta tema", a spus Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Klaus Iohannis il primeste la Cotroceni pe generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa
Klaus Iohannis il primeste la Cotroceni pe generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa

Presedintele Klaus Iohannis il primeste marti, la Palatul Cotroceni, pe generalul Philip M. Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa.

Cum a ajuns Rusia sa controleze o baza militara dintr-un stat NATO, scoasa la vanzare pe internet.
Cum a ajuns Rusia sa controleze o baza militara dintr-un stat NATO, scoasa la vanzare pe internet. "Este o greseala politica"

In Norvegia ia amploare o dezbatere publica legata de vanzarea unei baze navale, ce acum adaposteste nave rusesti. Subiectul a aparut in presa si a primit atentie in contextul tensiunilor dintre Rusia si NATO.

Ambasador rus:
Ambasador rus: "Toate tarile participante la sistemul antiracheta NATO vor fi tinte ale Rusiei". Reactia SUA si NATO

Rusia considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, avertizeaza ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere
AFP: Alegeri în România - Candidatul extremei dreapta ar putea ajunge la putere

Românii votează duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale, într-un climat social tensionat care ar putea favoriza candidatul extremei drepte şi ar marca o turnură iliberală în această ţară est-europeană, relatează France Presse.  

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.