Ambasador rus: "Toate tarile participante la sistemul antiracheta NATO vor fi tinte ale Rusiei". Reactia SUA si NATO

×
Codul embed a fost copiat

Rusia considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, avertizeaza ambasadorul rus in Copenhaga, Mihail Vanin.

Ambasadorul rus a amenintat ca ca navele militare daneze risca sa fie atacate daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta.

"Daca Danemarca se va alatura sistemului antiracheta, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va insemna ca navele militare daneze vor fi tinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important sa se stie acest lucru", a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, intr-un interviu acordat publicatiei Jyllands-Posten.

"Nu cred ca danezii inteleg foarte bine situatia. Participarea la sistemul antiracheta va fi in detrimentul relatiilor dintre tarile noastre. Toate tarile care se vor alatura sistemului antiracheta NATO in viitor vor fi tinte ale rachetelor balistice ruse", a adaugat Vanin.

"Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depasit limita", a reactionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

Citește și
Vladimir Putin
Discursul lui Vladimir Putin, la un an dupa anexarea Crimeei: "Rusii si ucrainenii sunt un singur popor"

Danemarca a acceptat, in august 2014, sa participe cu cel putin o fregata la sistemul antiracheta NATO din Europa, care va include elemente terestre, stationate in Romania si Polonia, si instalatii navale.

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertiza in urma cu doua saptamani, ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

Tratatul, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat ca sistemul de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul INF.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca sistemele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.

Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani.

Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia.

O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Statele Unite condamna declaratiile facute de ambasadorul rus in Danemarca

Statele Unite sunt de partea Danemarcei si condamna declaratiile facute de ambasadorul Rusiei privind participarea la sistemul antiracheta, a declarat reprezentantul american in Copenhaga, Ruffus Gifford.

"Statele Unite sunt alaturi de Danemarca in condamnarea declaratiilor facute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmatii nu inspira incredere si nu contribuie la pace si stabilitate", a reactionat ambasadorul SUA, Ruffus Gifford, intr-un mesaj transmis prin Twitter.

NATO a inceput exercitii militare in Estonia

NATO a inceput exercitiile in Estonia, dupa ce americanii au trimis mai multe avioane de vanatoare F16 la o baza aeriana de langa Tallin.

Antrenamentele fac parte din masurile luate de Alianta pentru a linisti temerile statelor baltice in fata amenintarii rusesti. Daca o invazie clasica este putin probabila, in schimb statele baltice se tem de un atac rusesc hibrid si de tacticile de destabilizare concepute de Moscova pentru a testa puterea Aliantei Nord-Atlantice.

Dealtfel, propaganda e unul dintre vectorii acestui razboi atipic. Ultima declaratie ostila ii apartine ambasadorului rus la Copenhaga. Potrivit acestuia, Rusia considera tinte legitime toate tarile care vor gazdui instalatii antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice, prin urmare si Romania. Sistemul de aparare antiracheta va include elemente terestre, stationate in tara noastra si Polonia.

Reactia Ministerului Afacerilor Externe

Sistemul antiracheta este pur defensiv si nu are nimic de-a face cu Rusia, a precizat, Bogdan Aurescu, exprimand solidaritatea deplina cu Danemarca, dupa ce ambasadorul rus la Copenhaga a declarat ca navele daneze vor deveni tinte ale rachetelor ruse daca Danemarca se alatura scutului american.

"Sistemul antiracheta este pur defensiv, asa cum este definit de Carta Natiunilor Unite, si nu are nimic de-a face cu Rusia", a scris, sambata seara, pe Twitter, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. "Este inadmisibila amenintarea de a folosi forta impotriva unui stat membru NATO", a mai scris Aurescu, exprimandu-si "deplina solidaritate cu Danemarca, aliat al Romaniei in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Europa prelungeste sanctiunile impotriva Rusiei. Ridicarea restrictiilor, conditionata de respectarea acordului de la Minsk
Europa prelungeste sanctiunile impotriva Rusiei. Ridicarea restrictiilor, conditionata de respectarea acordului de la Minsk

Liderii europeni s-au pus de acord, joi, sa prelungeasca sanctiunile economice impotriva Rusiei pana la sfarsitul anului.

Discursul lui Vladimir Putin, la un an dupa anexarea Crimeei:
Discursul lui Vladimir Putin, la un an dupa anexarea Crimeei: "Rusii si ucrainenii sunt un singur popor"

Zeci de mii de sustinatori ai lui Vladimir Putin s-au adunat, miercuri, langa zidurile Kremlinului pentru a sarbatori un an de la anexarea Crimeei.

Bombardiere ruse, mobilizate la 300 de kilometri de Romania, in Crimeea. Zeci de mii de soldati participa la operatiune
Bombardiere ruse, mobilizate la 300 de kilometri de Romania, in Crimeea. Zeci de mii de soldati participa la operatiune

Armata rusa a mobilizat bombardiere strategice Tu-22M3 in Peninsula Crimeea in cadrul unor exercitii militare, a anuntat marti o sursa militara citata de Sputnik.
 

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.