România a primit din Franța o navă pentru supravegherea traficului pe Canalul Sulina. Pilotina are nevoie de mici investiții
România primește de la francezi o barcă veche de 30 de ani, iar oficialitățile au ținut să marcheze festiv momentul. Ambasadoarea Franței a venit, special pentru asta, la Galați.
Vasul, numit „pilotină”, va fi înmatriculat de Administrația Fluvială a Dunării de Jos, dar va avea nevoie de investiții, pentru a putea fi folosit în misiuni, pe brațul Sulina.
Pilotina lungă de 17 metri a fost adusă din Franța pe uscat, iar la Galați a fost lansată la apă. Momentul nu a fost lipsit de festivism.
Alegeri 2024
17:12
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validarea referendumului
17:11
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
16:34
Alegeri prezidențiale. Pelerinii care au votat la Mănăstirea Sihăstria au ridicat prezenţa la vot la peste 100% în secție
Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România: „Vine de la Marseille, din mare. Marea Mediterană!"
Ambarcațiunea a fost preluată de Administrația Fluvială a Dunării de Jos, care operează, în prezent, pe canalul Sulina cu alte două pilotine.
Sorin Crețu, director comercial al AFDJ Galați: „Nava este simplă, nu cred că vor fi mari probleme de exploatare. Noi am mai avut nave de acest tip, și mă refer la simplitate, și colegii mei, bineînțeles, le-au exploatat în condiții foarte bune."
Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România: „Acest demers se înscrie, de asemenea, în contextul războiului din Ucraina, și are o dimensiune europeană. Într-un act de solidaritate cu Ucraina, dar și cu România. A funcționat 20 de ani și este funcțională nu cu mult electronic, este simplă."
Pilotina a fost de fapt construită în 1993. Anul acesta împlinește exact 30 de ani. Putem spune că este o bunicuță, în condițiile în care multe nave de pe Dunăre sunt casate și după 25 de ani. Reprezentanții Ministerului Transporturilor spun însă că va necesita investiții minime și este în stare bună de funcționare.
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, traficul de cereale pe canalul Sulina a explodat și, nu de puține ori, au existat blocaje din cauza numărului mare de nave care așteptau efectuarea formalităților de intrare sau ieșire din România.
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor: „Luna trecută a fost o lună istorică. Cel mai mare volum de trafic înregistrat vreodată pe canalul Sulina: 408 nave într-o singură lună. Până în toamnă vrem să creștem capacitatea și siguranța canalului Sulina, iar capacitatea să fie peste 60% față de volumul înregistrat luna trecută."
Ministerul Transporturilor din țara noastră are un parteneriat strategic cu Franța, de 15 ani, iar donația a fost făcută în baza acestui acord. O pilotină nouă, cu aceeași capacitate, costă aproximativ un milion de euro.