Riscurile la care se expun adolescenții care nu fac mișcare. Este afectată și sănătatea emoțională
Aproximativ 80% dintre adolescenții români nu fac suficientă mișcare, iar asta le pune în pericol sănătatea fizică, dar și pe cea emoțională, arată un studiu al Organizatiei Mondiale a Sănătății.
De vină ar fi tehnologia, care îi ține închiși în case, lipiți de calculator, tabletă sau telefon mobil. Tinerii ajung, astfel, să înlocuiască acțiunea din viața reală cu cea virtuală.
Pentru mulți copii, ora de sport de la școală e singura ocazie când mai fac mișcare. Partidele de fotbal din fața blocului au fost înlocuite de jocurile și concursurile de pe calculator.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Alexandru Enache, adolescent: „Nu am timp, sunt pe profil de mate-info și e un profil ce necesită foarte mult timp. Fac mișcare când plec de la școală, până acasă fac cam 30 de minute de mișcare, mers pe jos și după aia. Restul zilei, cam nimic"
Andreea, adolescentă: „Prietenii mei nu prea fac mișcare în general pentru că nu consideră că e un lucru important. Stau acasă și se joacă pe calculator și nu prea au chef să iasă afară"
Puțini sunt tinerii care mai practică jocurile părinților. Dar le alternează cu cele pe caculator.
„Problemele cu inactivitatea apar undeva la liceu, probabil și din cauza comodității și din cauza programului încărcat", spune Codruța Călin, profesor de sport.
„O generație de tineri sedentari cu deficite majore osoase, cu deminarilzari timpurii și care vor costă societatea enorm în următorii zeci de ani prin intervențiile a tot ce înseamnă boală cardiovasculară și de ce nu și osoasă", spune Mihai Gafencu, medic pediatru.
Potrivit studiului, fetele sunt mai predispuse la sedentarism: 86%, față de 72% dintre băieți.
Inclusiv sănătatea emoțională este afectată de lipsa mișcării.
„În primul rând vorbim de acumulare de kilogarme în plus, care automat vor duce la un anumit grad de frustrare. Mai departe o stimă de sine scăzută, discuții în familie”, este de părere psihologul Bianca Brândușa.
Nu doar tinerii din România au deveni sedentari. În toate cele 160 de țări cuprinse în studiul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o proporție covârșitoare, adolescenții cu vârste între 11 și 17 ani NU fac suficientă mișcare. Specialiștii recomandă cel puțin o oră de mișcare zilnic.