Risc de avalanșe în mai multe masive din România. La ce trebuie să fie atenți turiștii
Căderile de zăpadă din ultimele zile și temperaturile înregistrate în perioada 18 – 19 ianuarie au determinat meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie să emită o avertizare de risc de avalanță în mai multe masive din România.
Cel mai ridicat grad de avalanșă, Risc 3 pe o scară de la 1 la 5, se înregistrează în Carpați Meridionali, la o altitudine de peste 1.800 de metri.
Risc însemnat de avalanșă în Meridionali
La peste 1800 m, la suprafață se găsește stratul de zăpadă proaspăt depusă peste stratul mai vechi depus de ninsorile de săptămâna trecută, este de 15-20 cm. În profunzime stratul vechi este format din zăpadă întărită, având intercalate și cruste subțiri de gheață. În zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt pe majoritatea versanților, cele mai recente pe versanții nordici, îndeosebi pe cei cu orientare nord-estică, explică meteorologii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit acestora, pe pantele suficient de înclinate sau pe văile adăpostite, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii proaspete (cu rezistență și stabilitate redusă) peste stratul mai vechi și înghețat la suprafață, sau prin ruperea și alunecare plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
În ceea ce privește zona 1500-1800m din Carpații Meridionali, stratul de zăpadă are dimensiuni reduse. Pe fondul vremii calde, vor fi condiții pentru curgeri și avalanșe de mici dimensiuni. La altitudini mai mici de 1500 de metri stratul de zăpadă s-a topit și este discontinuu.
Risc de avalanșe în Munții Rodnei
În Munții Rodnei și în Călimanii Bistriței, meteorologii au anunțat că este un risc moderat de avalanșă. La peste 1800 metri, stratul de zăpadă a crescut cu 10-15 cm în platformele stațiilor meteorologice. Datorită vântului puternic, o mare parte din zăpadă a fost viscolită și depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanții nordici și estici s-au format plăci de vânt. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste subțiri în interior. Pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, prin alunecarea stratului nou-depus sau ruperea plăcilor de vânt, riscul fiind crescut la supraîncărcări.
La altitudini mai mici de 1800 de metri stratul de zăpadă este redus, doar izolat fiind condiții pentru avalanșe de mici dimensiuni pe văile unde vântul a creat acumulări mai importante, iar sub 1500 m este discontinuu.
Sursa: ANM
Etichete: avalansa, muntii rodnei, carpatii meridionali,
Dată publicare:
18-01-2023 18:05