Rezultatul analizelor DSP la apă, contestat de Apa Nova. Protocolul dintre cele două instituții


Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 19:21
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 18:55
Categorie: Stiri actuale

Scandalul dintre Ministerul Sănătăţii şi compania Apa Nova ia amploare. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a anunţat rezultatele analizelor apei din sectoarele 5 şi 6.

Acestea arată că oamenii au primit la robinet apă în care cantitatea de clor era şi de 5 ori peste limita admisă. De partea cealaltă, compania a venit cu alte analize făcute în laboratorul propriu care arată contrariul şi spun că acum două zile, când a izbucnit conflictul apa era bună de consum.

Ministrul Sănătăţii le-a cerut celor de la Direcţia de Sănătate Public să renunţe la protocolul încheiat cu Apa Nova, pentru că acest document nu i-ar lăsa să informeze populaţia în legătură cu situaţia reală.

În prima fază, miercuri pe la prânz oamenii au reclamat speriați că apa de la robinet are un miros înţepător şi este albicioasă.

Cei de la Direcţia de Sănătate Publică spun că au luat legătura cu reprezentanţii Apa Nova care i-au informat de poluarea de pe râul Argeş ceea ce a însemnat folosirea unei cantităţi mai mari de clor însă în parametrii normali. Inspectorii DSP au mers şi au luat şi probe de apă din două sectoare ale Capitalei iar raportul de analize făcut public vineri a arătat depăşiri de clor şi de 5 ori mai mari faţă de limita admisă. Cea mai mare valoare înregistrată este de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care concentraţia maximă admisă este de 0.5mg/litru.

Pe baza acestui raport, încă de miercuri seara Ministrul Sănătăţii le-a recomadat bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet nici pentru consum şi nici pentru îmbăiere.

În acelaşi timp, Direcţia de Sănătate Publică menţionează că le-a cerut celor de la Apa Nova să anunţe populaţia de aceste depăşiri.

Sorina Pintea: ''La prima analiză care nu corespunde standardelor în lege se spune că trebuie să informeze DSP, se propune un plan de măsuri care se comunică populaţiei.”

Autorităţile din Sănătate şi conducerea Apa Nova s-au contrazis în declaraţii de la început. Inclusiv astăzi, reprezentanţii Apa Nova au venit şi ei cu analizele pe care le-au făcut în propriile laboratoare. Acestea arată însă că nu există depăşiri ale concentraţiei de clor.

Epsica Chiru, directorul general adjunct al ApaNova: "Am primit o solicitare din partea DSP Bucureşti pentru a emite un comunicat în care să precizăm că apa nu e bună de consum. Am recoltat şi noi probele noastre şi analizele au fost în bună ordine."

Sorina Pintea spune că un protocol existent între Direcţia de Sănătate Publică şi compania Apa Nova prevede că populaţia este informată doar după cele două instituţii se pun de acord.

Sorina Pintea: "Furnizorul împreună cu DSP au conchis că nu pot să facă comunicările în baza unei convenţii în care se specifică că noi autorităţile nu putemn informa populaţia.Nu ne putem juca cu astfel de date, prin urmare prudența însemna că poţi să o foloseşti la spălat, dar ar fi bine să nu o bei. MS face recomandări şi mi s-a părut corect să facem acest lucru.''

Epsica Chiru, directorul general adjunct al Apa Nova: ''Vă repet, în cazul analizelor noastre nu era nicio problemă.''

Ministrul Sănătăţii spune că le-a cerut celor de la Direcţia de Sănătate Publică să denunţe unilateral înţelegerea încheiată cu Apa Nova.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO