Rezidențiat 2024: Aproape două mii de candidați nu au prins un loc la concurs. La medicină au fost 4317 de locuri
Aproape două mii de candidați nu au prins un loc la concursul de rezidențiat organizat în această sesiune.
Deși legal ar putea să lucreze ca medici cu competențe limitate, absolvenții de medicină care nu promovează concursul de rezidențiat nu prea au oferte în cabinetele medicale ori în spitale.
Prin urmare mulți vor sta un an pe bară și ar trebui să se pregătească pentru sesiunea viitoare.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Candidaţii aşteaptă acum rezultatele finale. Unii au depus contestaţiile.
La Medicină au fost 4.317 de locuri și posturi în toată țara şi s-au înscris 6.243 de candidați.
Asta înseamnă că aproape 2.000 de persoane nu aveau nicio șansă pentru a ocupa un loc în rezidențiat. Și aici vorbim de 3 categorii - una este a celor care au terminat anul acesta facultatea, apoi sunt persoane care sunt într-un rezidențiat, dar din diferite motive s-au înscris și anul acesta. Şi cei care sunt medici specialiști, dar mai vor o specialitate. Ultimele 2 categorii au deja un loc de muncă, iar asta înseamnă că cei care rămân pe dinafară sunt tinerii absolvenți.
Chiar dacă nu au promovat concursul de rezidențiat, sunt tineri care au studiat 6 ani în facultățile de Medicină. Legea le permite să lucreze într-un cabinet medical sau chiar în spital ca medici cu competențe limitate. Practic, pot ajuta personalul medical în diferite activități.
Cătălina Poiană, profesor doctor: ”Am văzut în cabinetele medicale individuale, fie ale unor specialiști în ambulatoriul de specialitate, fie mai degrabă în contextul unor cabinete de familie. Probabil că ofertele pe această linie nu sunt la fel de generoase preum sunt cele ale medicilor care au drept de liberă practică și orice instituție preferă să aibă posturi în prima categorie”.
Conform legii, la rezidențiat, statul corelează numărul de locuri și de posturi cu numărul absolvenților de la facutățile de medicină de la stat. Surplusul candidaților vine din generațiile trecute și de la universitățile private.