Rezervor de oxigen de 6.000 de mc, montat la spitalul din Oradea. Face diferența între viață și moarte

Ultima actualizare: 11-12-2020 09:32

Spitalul municipal din Oradea ia măsuri de precauție, pentru a nu mai rămâne fără oxigenul care face diferența între viață și moarte pentru bolnavii de Covid în stare critică.

În curtea unității medicale a fost instalat un rezervor nou, de zece ori mai mare, care poate asigura necesarul de oxigen timp 14 zile, pentru 100 de pacienți.

Instalarea rezervorului nu a fost deloc simplă. Dar s-a încheiat cu succes, aşa că Spitalul Municipal Oradea are acum o sursă suplimentară de oxigen, în cazul în care va crește numărul cazurilor grave de COVID şi, implicit, consumul.

Călin Barabas- director îngrijiri medicale Spitalul Municipal Oradea „Un stocator de 6000 de metri cubi de oxigen, pentru a asigura suficientă presiune pacienţilor noştri trataţi COVID. Poate asigura oxigenul pentru 100 de pacienţi pentru o perioadă de 14 zile"

Oxigenul este vital în cazul pacienţilor COVID cu afecţiuni pulmonare, spun medicii.

Dr. Dragoş Boţea - medic specialist ATI - Spitalul Judeţean Oradea: „Împreună cu glucoza, formează sursa de energie la nivelul fiecărei celule. Fără această sursă de energie, organismul, ţesuturile, ar muri. Pacienţii care au o patologie pulmonară, în special pacienţii cu COVID, au nevoie de o concentraţie de oxigen mult mai mare decât aerul ambiental din cameră. De multe ori se merge cu concentraţii de 3-4-5 ori mai mari, între 50 şi 100% oxigen."

Acum, spune conducerea Spitalului Municipal din Oradea, este imposibil ca unitatea medicală să mai ajungă în situaţii limită.

Maria Silaghi - manager Spitalul Municipal " Gavril Curteanu " Oradea: „Am trecut pe lângă o criză a oxigenului. Ne-am descurcat cu butelii, ceea ce era aşa, la limită. Şi de aceea am luat această măsură, să avem back-up-uri la fiecare locaţie."

Rezervorul este monitorizat prin satelit, aşa că este alimentat imediat ce cantitatea de oxigen coboară sub cota de avarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO