Reuters, despre protestele din Romania: "Mii de oameni protesteaza impotriva decriminalizarii unor infractiuni"

22-01-2017 21:28

protest bucuresti

 Sub titlul "Mii de oameni se alatura protestelor antiguvernamentale din Romania impotriva unor proiecte de reforme legislative", agentia Reuters transmite duminica un reportaj semnat de Luiza Ilie si editat de Greg Machlich.

Articolul integral publicat de Reuters, conform Agerpres.

"Mii de romani au manifestat in Bucuresti si in intreaga tara duminica, pentru a protesta impotriva intentiilor guvernului de a decriminaliza anumite infractiuni si de a gratia anumiti condamnati prin decrete de urgenta despre care criticii spun ca ameninta sa submineze combaterea coruptiei la nivel inalt.

Noul cabinet al prim-ministrului Sorin Grindeanu a dezvaluit saptamana trecuta proiectele de decrete care au fost criticate de presedinte, de procurorul general, de curtea suprema, de procurorul-sef anti-coruptie si de seful directoratului care combate criminalitatea organizata, precum si de grupuri pentru drepturile civile si diplomati.

Toti si-au exprimat ingrijorarea cu privire la proiecte, precum si la lipsa de transparenta si la intentia de a legifera prin decrete, in loc de a trece prin parlament, desi dispune acolo de o majoritate puternica.

Potrivit proiectelor, guvernul intentioneaza, printre altele, sa decriminalizeze actele de abuz in serviciu care genereaza prejudicii sub 200.000 de lei (47.000 de dolari), o infractiune la care liderul partidului social-democrat de guvernamant este acuzat ca ar fi instigat o terta parte.

Potrivit proiectelor, guvernul intentioneaza si sa gratieze detinutii condamnati la mai putin de cinci ani pentru anumite infractiuni si sa injumatateasca sentintele pentru toti detinutii in varsta de peste 60 de ani, pentru cei cu boli in stadiu terminal sau cu copii de intretinut, indiferent de infractiuni.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut vineri guvernului sa renunte la decrete, despre care a spus ca ar submina statul de drept si anticoruptia.

Guvernul nu a comentat.

Duminica, peste 15.000 de persoane din Bucuresti s-au adunat pe o vreme geroasa in Piata Universitatii, locul tuturor protestelor importante din Romania dupa rasturnarea comunismului in 1989.

"Am fost aici in timpul revolutiei de acum 27 de ani si vad ca nu s-a schimbat aproape nimic de atunci, hotia (...) inca exista, a spus pensionarul Ioan Ilincuta.

"Protestez cu speranta ca copiii si nepotii mei vor prinde vremuri mai bune".

Protestatari de toate varstele au purtat bannere pe care scria "Suntem treji", "Vrem justitie, nu coruptie", au scandat "Hotii" si au marsaluit spre sediul guvernului. Iohannis li s-a alaturat pentru scurt timp.

Mii de oameni au manifestat si in orasele Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu si alte cateva orase din toata tara.

Grupuri mai mici s-au adunat si in fata ambasadelor din Londra, Paris si Copenhaga, potrivit fotografiilor postate pe Facebook de romani care traiesc in strainatate.

Desi Romania a aderat la Uniunea Europeana in 2007, sistemul sau judiciar continua sa fie monitorizat de Comisia Europeana, care a laudat eforturile magistratilor de a lupta cu coruptia larg raspandita, dar a remarcat ca politicenii romani au un istoric de incercari de a adopta legi care pot slabi puterile anchetatorilor", incheie Reuters.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO