Proteste violente anti-Trump la Washington. Politisti raniti si peste 90 de persoane arestate. VIDEO


Ultimul update: Luni 23 Ianuarie 2017 06:58
Data publicarii: Vineri 20 Ianuarie 2017 12:00
Categorie: Stiri externe
protest trump

Un protest fata de investirea in functie a lui Donald Trump a degenerat in violente la Washington, iar politia a intervenit cu gaze lacrimogene, relateaza Associated Press.

Peste 90 de manifestanti au fost arestati la Washington, la doar cateva strazi de Pennsylvania Avenue, traseul traditionalei parade organizate cu ocazia investirii lui Donald Trump, informeaza CNN.

"Au fost folosite spray-uri lacrimogene si alte dispozitive de control al multimii si de protectie a cetatenilor si proprietatii", a anuntat departamentul de politie intr-un comunicat. Conform aceleiasi surse, doi politisti au fost raniti usor in confruntari cu protestatarii, iar mai multe masini de politie au fost avariate.

Conform publicatiei Washington Post, politistii au spus ca este vorba despre o banda organizata inarmata cu bate si ciocane, care a atacat mai multe magazine.

Circa 500 de oameni, unii cu masti sau batiste pe fata, au protestat in centrul orasului si au spart vitrina unei filiale a Bank of America, unui restaurant McDonald’s si unei cafenele Starbucks, toate simboluri ale sistemului capitalist american.

Multimea, care a fluturat bannere si pancarte pe care scria “Rasistilor sa le fie frica din nou”, a fost dispersata dupa ce politia a intervenit in forta.

Vitrina unei cafenele Starbucks a fost complet sparta, cu numai doua ore inaintea ceremoniei de depunere a juramantului de catre Donald Trump, care va deveni al 45-lea presedinte al SUA.

De asemenea, au fost sparte si geamurile unor oficii bancare, restaurante fast-food si magazine din apropiere si au fost rasturnate pubele de gunoi. O persoana care a fost ranita la cap a fost preluata de o ambulanta.

Anterior, activisti liberali din cadrul grupului Disrupt J20 au blocat mai multe puncte de securitate prin care publicul urma sa intre la ceremonia de investire. O parte dintre ei au fost retinuti.

„Avem multi oameni, din diverse medii, care sunt impotriva imperialismului american si credem ca Trump va duce mai departe mostenirea”, a spus vineri liderul Disrupt J20, Alli McCracken, in varsta de 28 de ani. El a explicat ca grupul sau este nemultumit de atitudinea lui Trump fata de femei, imigranti si musulmani.

Proteste au loc si la Londra, in fata Ambasadei americane. Oamenii afiseaza pancarte pe care scrie "Nu rasismului", "Nu lui Trump".
 

Manifestatii au loc si la Oxford, in Berlin, Bruxelles, dar si la Tokyo.

 

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO