Rețineri în rețeaua de certificate false de vaccinare din Prahova. Cât costa „imunizarea” cu ser fiziologic
Patru persoane au fost reţinute în urma descinderilor făcute în dosarul privind eliberarea de certificate de vaccinare false.
Anchetatorii au audiat 35 de persoane: medici, asistenți, dar și pacienți. Sunt suspectaţi, printre altele, de luare și dare de mită, trafic de influență și fals informatic.
Vaccinările fictive se făceau în patru cabinete ale unor medici de familie şi într-un centru de vaccinare - spun poliţiştii.
În aceste locuri - răspândite în localităţile Valea Călugărească, Buşteni şi Sinaia, toate din Prahova, se dezvoltase o adevărată reţea de obţinere a certificatelor verzi de vaccinare.
Anchetatorii au descoperit 80 de certificate de vaccinare eliberate fără ca deţinătorii să fi trecut măcar pe la cabinetul medical. Potrivit unor surse judiciare, în unele cazuri, la centrul din Valea Călugăreasca pacienţii veneau totuşi, dar li se administra ser fiziologic, astfel, dacă se uită cineva pe camerele de supraveghere nu bănuia nimic.
Maria Magdalena Rădulescu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova: „Faptele urmărite penal sunt de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, fals informatic şi uz de fals, printre persoanele implicate fiind şi personal medical din cadrul acestor unităţi”.
Oamenii ar fi plătit între 200 și 1.000 de lei ca să obțină certificatul de vaccinare fără să se imunizeze. La Racheri, în comuna Valea Călugărească, i-ar fi ajutat asistenta din sat. Surse judiciare spun că prețurile variau în funcție de metoda aleasă, dar și de situația materială a solicitantului.
„Eu nu o cred în stare, era o fată de nota 10, nu mai găsim noi o asistentă ca ea în sat” spune un localnic.
„În jur de 200-300 de euro, depinde cum avea client, fiecare cum avea portofelul” explică altcineva.
Suspecții au fost duși la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.