Rețeta succesului unor fermieri români. Butașii de viță de vie ajung până în Germania
Dacă înainte de '89 erau mândria agriculturii comuniste, acum unele stațiuni de cercetare se luptă să supraviețuiască. Altele însă au descoperit reţeta succesului și pot servi drept model.
Stațiunea de profil din Blaj, de pildă, livrează butași de viță devie în Germania, Ungaria, Austria și Franța, iar cea din Bistrița vinde fructe de sezon.
Staţiunea de cercetare de la Blaj are peste 250 de hectare cu pomi fructiferi şi viţa de vie. La Aiud, deţine o livadă ce se întinde pe 10 hectare. Fructele culese sunt vândute direct clienţilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Motea, şef de fermă Aiud: "Sistemul este clasic, sistem ecologic, vindem în toată ţara. Chiar cu un an înainte ne spun ce şi-ar dori."
Dacă fructele se vând în ţară, butaşii de viță de vie ajung şi în străinătate.
Liliana Tomoiaga director Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare pentru Vinificaţie şi Viticultura Blaj: "Este vorba de Austria, Germania, Franţa, Ungaria, unde exportăm în jur de 1 milion, 1,5 milioane de butaşi. Anul acesta ne aşteptăm la un profit substanţial în jur de 300.000 de lei, investiţiile vor fi pe retehnologizare."
În ultimii ani, staţiunea s-a dezvoltat şi cu ajutorul fondurilor europene. Reprezentanţii ei au reuşit să acceseze peste un milion de euro.
Şi Staţiunea de cercetare pomicolă din Bistriţa are profit. Vinde deja primele fructe: prune, mere şi coacăze.
Ioan Platon Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa: "Fructele le valorificam atât noi, prin magazinele pe care le avem de prezentare, unul în oraş cât şi engross de la depozitul staţiunii. Trebuie să facem şi venituri chiar dacă suntem instituţie publică."
Oamenii cumpără cu încredere.
Şi intermediarii au un interes foarte mare pentru fructele staţiunilor de cercetare, pentru că preţurile sunt mai mici.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!