Zonele din România unde canicula ar putea aduce pene majore de curent. Rețeaua electrică este supraîncălzită
Căldura a dat peste cap și rețeaua electrică din România. Mai multe fluctuații de curent au fost înregistrate în diferite zone ale țării, pentru că rețeaua electrică se supraîncălzește.
Incidentele sunt minore, însă arată încă o dată nevoia unor investiții majore în infrastructura de acest tip. Specialiștii spun că astfel de evenimente vor deveni mult mai frecvente în următorii ani pe fondul încălzirii climei.
În bătăia soarelui, la temperaturi record de peste 40 de grade Celsius și cu un consum mai mare de energie, rețeaua electrică se supraîncălzește și, în unele cazuri, cedează.
În diferite cartiere din Sectorul 3 al Capitalei, oamenii spun că au rămas fără curent electric în această săptămână. Căderile de tensiune nu durează mult.
Femeie: „A picat de câteva ori curentul în timpul săptămânii. A durat câteva minute această pană de curent”.
Femeie: „A fost o cădere de tensiune, s-a oprit un pic curentul și după aceea și-a revenit. De vreo două ori în aceeași zi. A fost la toată lumea, nu doar la noi”.
O pană de curent a oprit activitatea și la terasele și restaurantele din Portul Tomis din Constanța. Preț de mai bine de o oră, angajații nu au putut folosi casele de marcat și nici nu au putut prelua comenzile, deși restaurantele erau pline de oameni.
Consumul de energie din București, cu 25% mai mare decât într-o zi normală
Otilia Nuțu, expert în energie: „Crește foarte mult consumul pentru că toată lumea încearcă să se răcească cumva. Pe de altă parte, căldura poate să pună probleme și infrastructurii de distribuție. Noi trebuie să ne așteptăm ca astfel de fenomene să crească în intensitate în anii următori din cauza schimbărilor climatice și pentru asta trebuie făcute investiții în rețele de energie electrică”.
Astfel de incidente apar mai ales în zonele urbane și chiar regionale, intens populate, unde consumul de energie electrică crește în zilele toride.
Potrivit datelor oficiale, în București, consumul în după-amiaza zilei de vineri depășea 1000 MW, cu aproape 20-25% peste media perioadei de vară.
Și la nivelul județului Ilfov, consumul de electricitate este unul mare și ajunge să depășească valorile înregistrate în orașele Timișoara și Arad cumulat.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Discutăm de două miliarde de euro, bani investiți în rețelele noastre. Ne putem aștepta ca în câțiva ani de zile sistemul să fie pregătit pentru astfel de condiții meteorologice și pentru acomodarea mai multor prosumatori, mai multor puncte de consum”.
O uriașă pană de curent a avut loc luna trecută în Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina și vestul Croației. Incidentul a durat aproape trei ore și a afectat peste 2 milioane de oameni. Cele patru țări au rămas fără curent după ce o linie electrică din Muntenegru a luat foc, pe fondul temperaturilor de 41 de grade Celsius.
Sursa: Pro TV
Etichete: energie, electricitate, canicula, romania, cadere,
Dată publicare:
14-07-2024 19:05