Restricţii noi în toată România, pentru prima dată de la relaxarea măsurilor anti-COVID
Pentru primă dată de la relaxarea măsurilor anti-COVID și la doar o săptămână de la alegerile locale, autoritățile introduc din nou restricții pe scară largă.
Instituțiile publice și private revin la telemuncă, la fel ca în primăvară, masca de protecție este obligatorie în spații deschise, au fost oprite pelerinajele religioase, cum ar fi cel de la Sfânta Parascheva, iar cei care vin din afara țării pot intra în carantină. Alte măsuri au caracter local sau regional.
Regulile impuse sunt semnalul că suntem foarte aproape de depășirea pragului pe care sistemul sanitar îl poate suporta.
Potrivit autorităților, deciziile generale aflate acum în analiză prevăd că dacă o firmă sau o instituție nu respectă regulie impuse, să fie închisă timp de 30 de zile or asta este o măsură drastică. Ce reguli noi au companiile: de miercuri angajații trebuie să lucreze de acasă, ca în primăvară când era carantină generală, în localitățile cu incidența peste 1,5 la mia de locuitori, iar acolo unde nu se poate, decalarea programului de lucru.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Toţi agenții economici, inclusiv instituțiile publice și private, să ia în considerare: unu - munca de la domiciliu, la distanță, și, acolo unde nu se poate, doi, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație.”
Cine nu respectă asta, poate primi 10.000 de lei amendă.
Marius Dangă, șeful Cancelariei Prefecturii județul Iași: „Vine din nevoia de a distribui aglomerația din transportul public, pe o perioadă mai lungă, de timp, dimineața.”
Setul al doilea de măsuri cu aplicare imediată este acum la nivelul autorităților județene. Purtarea măștii devine obligatorie în spații deschise aglomerate. La peste trei cazuri la mia de locuitori în 14 zile localitatea intră în carantină. Acolo unde rata de infectare e la jumătate și sunt foarte multe localități în această situație în acest moment, nunțile, botezurile, spectacolele, concertele sunt interzise și se închid restaurantele, care mai primi clienți doar la terase. La Galați rata de infectare e de 1,56, de exemplu.
Eugen Hristache, subprefect al județului Galați: „Am luat măsura suspendării activităților în restaurante, cafenele. Se suspendă și organizarea activităților în teatre, cinematografe. De asemenea și în domeniul jocurilor de noroc."
Cei din Dâmbovița au decis că în jurul școlilor să se poarte mască.
Aurelian Popa, prefectul județului Dâmbovița: „Începând cu data de 7.10.2020, obligativitatea purtării măştii de protecţie pe o rază de 100 metri în jurul unităţilor şcolare.”
Ministrul Sănătății a anunțat că ține de fiecare dintre noi să respectăm reguli simple, pentru a reduce riscul de infectare și implicit răspândirea viurusului. Și între toate aceste măsuri a fost și una care ii privește pe politicienii aleși săptămâna trecută, fără să spună nimeni că ar fi, în baza unei analize, multe cazuri de noi primari izolați, în carantină sau infectați după ziua alegerilor sau campania electorală.
Raed Arafat: „S-a mai luat încă o decizie, şi o să o menţionez, şi anume: persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene să poată depune jurământul prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii.”
Nicio instituție a statului nu a publicat până acum lista actualizată a ratei infectărilor pentru fiecare localitate, precum și cauzele acestor noi focare sau noi îmbolnăviri, asta deși în ultima săptămână recordurile s-au ținut lanț.