Record de infectări în București, spitalele aproape că nu mai fac față. Noi restricții impuse în România

×
Codul embed a fost copiat

Aproape un sfert dintre cei care s-au testat duminică au aflat că au COVID-19, iar în Capitală sunt o treime dintre cei diagnosticați în ultimele cazuri, astfel că Bucureștiul atinge un nou record de infectări: 562.

La nivelul întregii țări 1.591 au fost proaspăt diagnosticați din rândul celor 6.537 de testați din ultimele ore.

În acest moment, cele mai mari probleme sunt legate de lipsa paturilor pentru cazurile medii și severe în mai multe localități din țară. În 12 județe, dar și în Capitală, secțiile de Terapie Intensivă sunt sufocate.

În unele spitale nu sunt locuri deloc, iar în celalalte, foarte puține.

În București, situația s-ar putea îmbunătăți dacă devine funcțională secția de ATI a Spitalului Witting, care numără 6 paturi plus în 40 în secții.

Citește și
spital
Un angajat al Consiliului Județean Harghita, infectat cu noul coronavirus, a decedat
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Există promisiuni că de marți va putea prelua pacienți.

Virgil Musta, medic infecționist: ”În general, un pacient petrece peste două săptămâni, din această cauză nu se pot elibera locurile din Terapie Intensivă, media cred că e două- trei săptămâni”.

Aproape 1.600 de români au aflat în ultimele ore că sunt infectați cu SARS COV 2. Asta pentru că mulți s-au obișnuit cu existența acestui virus și ignoră măsurile de siguranță.

Cu adevărat îngrijorător este procentul de teste pozitive: aproape un sfert dintre cei cărora li s-au recoltat probe au primit un diagnostic de COVID-19.

Iar o treime din numărul total de cazuri se află doar în Capitală. De aceea autoritățile se gândesc la noi măsuri pentru a limita răspândirea virusului.

Raluca Turcan, vicepremierul României: ”În ceea ce privește extinderea purtării măștii cu titlul obligatoriu în jurul școlii poate să fie o discuție la nivel național”.

La Cluj, 300 de oameni au petrecut pe Cluj Arena fără să respecte nicio normă de protecție. Asta în condițiile în care în acest județ numărul infectărilor crește. În numai 24 de ore, 83 de clujeni au aflat că s-au infectat cu SARS COV 2.

În imagini se vede cum oamenii stau apropiați unii lângă alții și nu poartă mască. Locul a fost închiriat de o firmă care organizează evenimente.

Valentin Jucan, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj: ”Cei care au închiriat, cum vă spuneam, și-au asumat, prin contract, faptul că numărul maxim de persoane care este trecut în regulament nu s-a depășit, iată că nu s-a întâmplat, și-au asumat faptul că va exista distanțare socială, nici asta nu s-a întâmplat”.

La 1 noaptea polițiștii au fost chemați de vecini și i-au amendat pe organizatori pentru tulburarea liniștii publice și le-au cerut să oprească muzica.

Beatrice Milonean, purtător de cuvânt IPJ Cluj: ”Organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional conform Legii 61/1991, totodată efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”.

Cele mai multe cazuri de noi infectări s-au înregistrat în Iași, Cluj, Neamț, dar și în Capitală.

Și Galațiul a înregistrat 65 de noi infectați. Printre ei se află și o actriță de la teatrul din Galați. Toată activitatea teatrului a fost suspendată, iar colegii ei s-au izolat.

"Să nu îți fie frică de mine sau de ce o să zică ceilalți sau să îți asumi vreun risc. Ar putea să fie ceva chiar frumos".

În trailerul spectacolului, filmat anul trecut, exista și o scenă a sărutului.

Conducerea Teatrului Dramatic din Galați a anunțat că, la solicitarea autorităților sanitare, acea scenă a fost înlocuită cu o îmbrățișare.

Rodica Ajder, purtător de cuvânt Teatru Dramatic Galați: "Persoana în cauză manifestă o formă ușoară a bolii și este izolată la domiciliu”.

Și inspectorul școlar general al municipiului București, Ionel Pușcaș, s-a izolat după ce a aflat că este pozitiv, iar administratorul public al Primăriei Deva este unul dintre rarele cazuri de reinfectare.

Asta după ce în luna martie a fost printre primii români diagnosticați cu COVID 19.

"Duminică, m-am trezit cu simptomele specifice unei răceli şi, pentru siguranţa tuturor, am decis să-mi fac un test COVID, care a ieşit pozitiv. Mi-am făcut investigaţii la plămâni, analize de sânge. Nu pare a fi o situaţie complicată, dar trebuie urmat un tratament".

În acest moment, în spitalele din România sunt peste 8.000 de persoane internate cu Covid 19.

Vor fi impuse restricții din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus

 

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Raed Arafat, au anunțat măsurile discutate în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru:

- La guvern a avut loc ședința Comitetului național pentru situații de urgență. A fost analizată evoluția din ultima lună. Unii dintre noi nu au realizat încă că portul unei măști poate să ne aducă într-o stare de liniște și nu în fața unei măști a unui aparat de respirat.

- Cred că acele reguli care se impun sau s-au impus în a fi respectate pentru a limita răspândirea în comunitate și a numărului de îmbolnăviri trebuie să revină în actualitate. Evoluția la nivel național și european ne arată că suntem pe un trend ascendent.

- Am avut o creștere a numărului de localităților cu un indice peste 3 la mia de locuitori.

- S-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat. Pentru cetățenii care vin din țările care au un indice mai mare decât România se impun următoarele reguli: pentru cei care vin pentru trei zile se impune un test negativ.

- Pentru cei care vin pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină timp de 14 zile, după 7 zile pot face test, dacă e negativ stau zece zile în carantină.

- Evaluarea fiecărui caz sau focar se va face prin anchete epidemiologice

- Pentru un indice de 3, unde avem focare constituite, limităm doar la acele focare.

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut următoarele declarații:

- În urma votului CNSU a fost stabilite următoarele aspecte care au fost solicitate și supuse acestui vot:

- Toate comitetele județene și București se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și să ia măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile sau dacă sunt alte consiedrate care trebuie să fie analizate care să impună alte măsuri.

- Măsurile analizate în mod deosebit: purtarea măștii în spațiile închis, dar și deschise, în special în spațiile publice unde există aglomerație, carantinarea localităților care depășesc 3 la mie în ultimele 14 zile, luând în cosiderare dacă există focare, dacă este răspândire comunitară.

- Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5

- Se sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5

- Solicităm tuturor comitetelor județele să implementeze aceste măsuri acolo unde se impune

- Se analizează suspendarea activității agenților care nu respectă regulile cel puțin 30 de zile

- În zonele cu incidență 1,5, recomandarea este ca toți agenții economici să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului

- Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori

- Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități

- Riscul major este pe durata transportului, în autocare, e suficientă o singură persoană infectată pentru a se întoarce toți infectați acasă

- Se vor intensifica controalele. Ne așteptăm la colaborarea populației cu noi, gestul este foarte simplu, purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, a suprafețelor. Aceste măsuri simple pot duce la controlul situației și la trecerea pe trend descrescător

- Persoanele alese la alegerile locale pot depune jurământul fără prezență fizică, prin mijloace de comunicare la distanță, dacă se află în izolare sau carantină

- Primii doi pacienți au ajuns la terapie intensivă la spitalul Witting.

- Presinea pe sistemul sanitar e extrem de importantă, este o presiune care a dus ieri: 94 de cereri de transfer către alte unități sanitare în sudul țării, mai multe transferuri aeriene către Mureș, Bihor, Botoșani. Asta înseamnă că sistemul începe să aibă un impact serios.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
DSP a propus închiderea restaurantelor în București. Recomandările experților
DSP a propus închiderea restaurantelor în București. Recomandările experților

Direcția de Sănătate Publică București a înaintat mai multe recomandări ”tehnice” Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, după ce în Capitală s-a înregistrat un număr mare de infectări cu Covid-19.

Un angajat al Consiliului Județean Harghita, infectat cu noul coronavirus, a decedat
Un angajat al Consiliului Județean Harghita, infectat cu noul coronavirus, a decedat

Un angajat al Consiliului Judeţean Harghita, care a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus, a decedat, un alt angajat fiind diagnosticat cu COVID-19, iar alţi doi fiind suspecţi de infectare.

Rezultatul testului Covid-19 efectuat de premierul Ludovic Orban este negativ
Rezultatul testului Covid-19 efectuat de premierul Ludovic Orban este negativ

Premierul Ludovic Orban și-a suspendat, luni, activitatea, după ce a aflat că a stat în același platou de televiziune cu o persoană confirmată între timp cu COVID-19.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.