Reportaj Știrile Pro TV. Un veteran al forţelor speciale îi antrenează pe lunetiștii jandarmi
Ochii care nu se văd se uită .. după pericole şi ameninţări, mai ales atunci când sunt implicați în securizarea evenimentelor publice de anvergură. Lunetiştii, pentru că despre ei este vorba, se pregătesc mii de ore în poligon.
Însă atunci când sunt în acțiune îşi doresc să nu fie nevoiţi să tragă nici măcar un singur foc.
O echipă a Ştirilor PRO TV a urmărit o şedinţă de antrenament a lunetiştilor Brigăzii Speciale a Jandarmeriei.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, a cărui președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
Criza ostaticilor de la Oneşti de acum un an, când doi muncitori au fost ucişi de bărbatul care îi sechestrase în apartament putea fi rezolvată dacă şefii operaţiunii ar fi apelat la un lunetist.
Au fost suficiente momente în care agresorul putea fi neutralizat de la distanţă, spun analiştii. Iar Ministerul de Interne are suficienţi lunetişti pregătiţi pentru astfel de scenarii. Între ei sunt şi cei de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
Liderul echipei de lunetiști a BSIJ: ”Vorbim despre ţinte care se află în interiorul clădirilor, în spatele unor geamuri, undeva în cameră. Bineînţeles, nu vom putea vedea foarte mult în profunzimea camerei: un metru, doi, în funcţie de cât de luminos e acel spaţiu. Dacă situaţia o cere şi comandantul acţiunii decide că Tango să fie angajat cu foc...”
Lunetiştii Jandarmeriei se pregătesc de ani de zile. Şi nu doar în poligon.
Lunetist: ”Munca de lunetist presupune mult antrenament, multă stăpânire de sine, precizie foarte multă dobândită în timpul antrenamentelor.”
”Pe lângă mii de trageri executate, este nevoie de mii de ore de ascultare, observare, acuitate vizuală, procesarea informaţiei şi transmiterea ei în câmpul de comandă care poate să dureze până la 24 de ore de a fi necesar să stai fix, în acelaşi punct”.
De instruirea lunetiştilor din Brigada Specială a Jandarmeriei se ocupă un veteran al forţelor speciale. Ofiţerul are la activ misiuni de securitate pentru demnitari de rang înalt. Preşedintele Putin și Papa Francisc sunt doar doi dintre liderii lumii care au fost în siguranţă în România şi cu ajutorul lunetiştilor.
Liderul echipei de lunetiști a BSIJ: ”În principal, acolo unde cei de la sol nu pot vedea. Noi le spunem zone întunecate, în care datorită tehnicii pe care noi o avem putem cerceta mai în amănunt zone ale traseului.”
Un lunetist ajunge să tragă în poligon mii, poate zeci de mii de gloanţe, tocmai pentru a-şi asigura deprinderile necesare. Însă într-o situaţie reală, misiunea este considerată cu adevărat reuşită doar atunci când nu a fost nevoit să tragă niciun foc.