Replanificarea programărilor pentru vaccinul anti-Covid. Datele anunțate de autorități

×

Oficialii de la Ministerul Sănătății vin cu un nou anunț de amânare pentru zeci de mii de români care ar fi trebuit să se vaccineze începând cu ziua de sâmbătă.

Potrivit autorităților, persoanele cu vârste de sub 65 de ani care erau programate să fie imunizate începând 30 ianuarie vor fi reprogramate din 16 februarie.

Aproape 67 de mii de persoane sunt reprogramate pentru vaccin. Practic, vor primi prima doză cu o întârziere de mai bine de două săptămâni.

Din datele autorităților reiese că peste jumătate sunt oameni care suferă de boli cronice, iar restul - lucrători în domenii esențiale și cadre medicale.

Autoritățile anunță însă că se mențin programările doar pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Citește și
Dr. Andrei Manta
Medicul de la Rădăuți amendat că a vaccinat ilegal persoane spune de ce a aruncat la gunoi dozele rămase

Zilele trecute, autoritățile au anunțat că alți 35 de mii români vor fi amânați la vaccin cu zece zile. Aceștia vor primi dozele începând cu 8 februarie.

Așadar, în total, 100 de mii de romani vor fi imunizați mai tărziu decât era stabilit inițial din cauza diminuării cantităților de vaccin livrate de Pfizer, dar și pentru că încă nu se știe câte doze vom primi de la Moderna în lunile următoare.

Toți cei reprogramați vor fi înștiințați prin SMS, e-mail și telefonic cu privire la data și ora la care sunt reprogramați.

Până acum au fost vaccinate peste 554 de mii de persoane și, până la toamna, guvernul ar vrea să ajungă la un total de 10 milioane de persoane imunizate.

Cum se va realiza vaccinarea

 

- Persoane cu funcții esențiale cu programare inițială in perioada 28 ianuarie - 6 februarie se replanifică începând cu data de 8 februarie până în data de 17 februarie și vor fi vaccinați cu Moderna (doza 2 la 28 zile).

- Persoane cu funcții esențiale cu programare inițială in perioada 7 – 11 februarie se replanifică începând cu data de 18 februarie până în data de 22 februarie și vor fi vaccinați cu Pfizer ( doza 2 la 21 de zile).

De asemenea, începând cu data de 30 ianuarie, persoanele sub 65 de ani, programate la doza 1 între 30 ianuarie și 11 februarie se replanifică, pentru data de 16 februarie și ulterior (în ordinea planificării inițiale), astfel:

- Persoanele planificate în zilele 30 și 31 ianuarie se replanifică în zilele de 16 și 17 februarie și vor fi vaccinate cu Moderna.

- Persoanele planificate în zilele 1- 11 februarie se replanifică în zilele de 18 și 28 februarie și vor fi vaccinate cu Pfizer.

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani rămân la programarea inițială pentru doza 1.

- Cei programați în zilele de 30 ianuarie – 3 februarie pentru doza 1 se vaccinează cu Pfizer.

- Cei programați în zilele de 4-11 februarie se vaccinează cu Moderna (doza 2 la 28 de zile).

Valeriu Gheorghiţă, despre alegerea vaccinurilor: Trebuie să luăm deocamdată în calcul factorul limitativ legat de disponibilitate

 

 

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat vineri că cetăţenii nu îşi pot alege tipul de vaccin, pentru că există un "factor limitativ" legat de acestea, dar că are în analiză pentru viitor posibilitatea înfiinţării de centre de vaccinare în care vor fi disponibile anumite tipuri de vaccinuri.

"Cred că la momentul actual trebuie să luăm în calcul factorul limitativ legat de disponibilitatea acestor vaccinuri. În condiţiile în care ai o inechitate între disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer şi disponibilitatea vaccinurilor de la Moderna (....), o să se creeze o dezorganizare completă la nivelul centrelor de vaccinare şi va fi o modalitate prin care fiecare, ca la supermarket, să ceară anumite vaccinuri. Trebuie să înţelegem ca aceste vaccinuri sunt administrate în baza unor recomandări medicale, plecând de la nişte indicaţii şi contraindicaţii şi respectând întocmai recomandările din rezumatul caracteristicilor produsului. Vaccinarea este un act medical şi decizia finală rămâne a personalului medical, a medicului din centrul de vaccinare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor pe care o are la cel moment", a declarat Gheorghiţă la o dezbatere organizată de Ministerul Educaţiei, întrebat de ce nu pot alege vaccinul cei care se vaccinează.

Citește și...
Valeriu Gheorghiţă: Peste 530.000 de persoane vaccinate în România
Valeriu Gheorghiţă: Peste 530.000 de persoane vaccinate în România

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat vineri că, până în prezent, în România, au fost vaccinate peste 530.000 de persoane.

Medicul de la Rădăuți amendat că a vaccinat ilegal persoane spune de ce a aruncat la gunoi dozele rămase
Medicul de la Rădăuți amendat că a vaccinat ilegal persoane spune de ce a aruncat la gunoi dozele rămase

Medicul coordonator al centrului de vaccinare din Rădăuţi, care a fost amendat pentru că în centru s-au vaccinat 563 de persoane care nu erau încadrate nici în prima, nici în a doua etapă, susţine că nu a vaccinat persoane care nu ar fi fost îndreptăţite.

Şedinţă CGMB: 14 puncte de vaccinare, amenajate la Circul Metropolitan Bucureşti
Şedinţă CGMB: 14 puncte de vaccinare, amenajate la Circul Metropolitan Bucureşti

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni în şedinţă vineri, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând 50 de proiecte de hotărâre.

Recomandări
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani

Cu venituri mai mici decât încasările, golul din bugetul României se tot adâncește, iar datoriile cresc. Noua împărțire a banilor din buget prevede mai mulți bani pentru salarii și pensii, însă unele ministere vor primi mult mai puțin decât au cerut.

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni
Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni

Seceta istorică abătută asupra Europei în această vară agravează riscul unei recesiuni. Canicula nimicitoare ține aprovizionarea într-o menghină și prețurile ridicate.