Repercusiunile atentatelor de la Paris se resimt pana la granitele Romaniei. Traficul a fost blocat ore in sir la vama Nadlac
Dupa atentatele teroriste de la Paris, controalele in vami si aeroporturi au devenit mult mai amanuntite, inclusiv in tara noastra, spre disperarea soferilor, care stau ore intregi la coada.
Iar masurile nu se vor opri aici, dupa cum au anuntat oficialii reuniti vineri la Consiliul de Justitie si Afaceri Interne, de la Bruxelles. Punctul de trecere al frontierei Nadlac, a fost blocat complet joi seara, ore intregi. Controalele amanuntite au lungit procedurile in vama.
"De 5 ore jumate stam aici si nu stim nimic. Nu ne spune nimeni absolut nimic", "Fac controale acum, pana acum nu s-au facut, acum fac controale mari. Tre sa moara lumea ca sa se faca controale", au declarat doi soferi.
Este adevarat. Masura a fost luata la toate frontierele Uniunii Europene, dupa atentatele din Franta.
Alexandra Popescu, purtatoare de cuvant a Politiei de Frontiera: "Masura are caracter temporar, scopul fiind prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe."
Pericolul este real, mai ales dupa ce s-a descoperit ca unul dintre atacatorii care s-a aruncat in aer, langa Stade de France, a reusit sa ajunga la Paris cu un pasaport care apartinea altei persoane. A luat identitatea unui barbat care ii semana si a calatorit astfel nestingherit prin Europa.
Autoritatile din Romania au descoperit anul acesta 25 de cetateni straini care au incercat sa intre in tara cu pasaportul altei persoane, iar in 2014, 39.
Orice persoana ajunsa in punctul de frontiera este supusa initial, mai ales daca vine dintr-o tara membra UE, unui control minim. Politistii numesc asta portret vorbit. Adica verifica daca poza din document apartine intr-adevar persoanei care se afla in fata lor.
In cazul unor suspiciuni se trece la linia a doua de control. Aici intra in vigoare si sistemul de recunoastere faciala, un sistem extrem de complex care foloseste 80 de puncte de referinta de pe fata umana.
Politist de frontiera: "Mai dispunem de un cititor biometric, care citeste datele de pe microcip, fotografia, in cazul acestui document. In functie de punctele nodale ale fiugurii de pe fata umana, de exemplu distanta de la nas a barbie, dintre ochi, care nu se modifica daca ne ingrasam sau slabim sau imbatranim, pe aceste valori se bazeaza softul de recunoastere faciala. Linia verde ne indica atunci cand softul spune ca este una si acceasi persoana"
Pentru ca pasagerii care calatoresc cu avionul sa poata fi verificati in timp real in toate tarile membre ale Uniunii Europene, Consiliul ministrilor de interne, a decis sa infiinteze un registru european. In acesta vor aparea datele celor care au zburat macar o data cu avionul, indiferent de ruta.
Sursa: Pro TV
Etichete: politie, frontiera, vama, graniță, control,
Dată publicare:
20-11-2015 19:26