Bilantul atentatelor din Paris a ajuns la 130 de morti. Premierul Manuel Valls: "Teroristii au ucis fara mila"

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta atentatelor de la Paris a dezvaluit lacune majore in ceea ce priveste controalele de la frontierele europene. Teroristul belgian socotit organizatorul atacurilor a calatorit fara probleme pana in Siria, desi era dat in urmarire internationala.

Sumarul evenimentelor:
-► Bilantul atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie de la Paris a crescut la 130 de morti
-► Justitia belgiana prelungeste arestul preventiv pentru suspectii retinuti sambata
-►Tatal lui Abdelhamid Abaaoud 'regreta ca fiul sau nu a fost capturat viu'
-► Alarma cu bomba in orasul belgian Namur
-► Noua persoane din anturajul lui Bilal Hadfire tinute dupa perchezitiile de la Bruxelles
-►Abdelhamid Abaaoud filmat de camerele de supraveghere in zona in care au avut loc atacurile
-► Valls: Sistemul Schengen ar putea fi pus in discutie. Atacatorii "au profitat de criza refugiatilor"
-► Regele Mohamed al VI-lea, in vizita la Paris dupa anihilarea grupului terorist al lui Abaaoud cu sprijin marocan

ORA 22:30 Jihadistul Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de la Paris, a folosit una din cele trei pusti mitraliera de tip kalasnikov gasite in masina teroristilor care au deschis focul asupra teraselor unor cafenele din capitala Frantei, a informat vineri o sursa apropiata anchetei, citata de AFP.

Acest element, amprente care ii apartin au fost gasite pe arma, intareste ipoteza participarii directe a jihadistului belgian de origine marocana la atacurile comise la 13 noiembrie.

ORA 21:30 Un kamikaze care a participat la atentatele din Franta, in urma cu o saptamana, fusese verificat la 3 octombrie, in Grecia, in acelaşi timp cu un altul care se infiltrase printre imigranti proveniti din Siria, a anuntat vineri justitia franceza, relateaza AFP.

Citește și
atentat paris
Noi imagini ale masacrului de vineri de la Paris. Supravietuitoare: "Erau foarte calmi. Trageau intruna, fara pauza"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Barbatul, mentionat intr-un comunicat al Parchetului din Paris insarcinat cu ancheta in acest caz, s-a detonat la 13 noiembrie in apropiere de Stade de France. "El a fost identificat ca fiind un individ ale carui amprente digitale corespund cu cele inregistrate in cursul unui control in Grecia, la 3 octombrie 2015", precizeaza comunicatul citat.

ORA 17:00 Bilantul atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie de la Paris a crescut la 130 de morti, a anuntat vineri premierul francez Manuel Valls, la o saptamana de la atacuri, cele mai sangeroase comise vreodata in Franta, relateaza AFP.

"Teroristii au ucis fara mila, luand vietile a 130 de persoane", a declarat Valls in Senat.

Anturajul sau a confirmat pentru AFP ca este vorba de o revizuire in crestere a precedentului bilant de 129 de morti, in urma decesului unei persoane ranite care se afla in spital.

Alte peste 350 de persoane au fost ranite in atacuri
 

ORA 14:45 - Justitia belgiana a prelungit vineri arestul preventiv pentru Hamza Attou si Mohammed Amri, retinuti sambata si banuiti ca l-au dus din Franta spre Belgia pe Salah Abdeslam, suspectul cheie in atentatele de la Paris, a anuntat Parchetul federal belgian, potrivit caruia doua din cele noua persoane retinute joi la Bruxelles vor fi private de libertate inca 24 de ore, transmite AFP. Curtea de Apel din Bruxelles 'a prelungit cu o luna detentia celor doi suspecti care au fost privati de libertate sambata trecuta in cadrul dosarului referitor la atentatele de la Paris', se precizeaza in comunicatul Parchetului federal.

ORA 14:00 - Omar Abaaoud, tatal lui Abdelhamid, jihadistul belgian ucis miercuri in timpul unui asalt al politiei franceze in Saint-Denis si unul dintre presupusii organizatori ai atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, "regreta ca fiul sau nu a fost capturat viu", a declarat vineri avocatul sau, informeaza AFP. "El ar fi vrut ca Abdelhamid sa fie interogat pentru a intelege de ce a ajuns la o asemenea deriva", a declarat Nathalie Gallant in fata catorva jurnalisti la palatul de justitie din Bruxelles. Avocata a precizat ca l-a intrebat pe clientul sau daca ar vrea sa-i recupereze trupul neinsufletit, insa acesta din urma "nu i-a cerut sa faca demersuri in acest sens".

Aflat in prezent in Maroc, "intr-o depresie profunda", Omar Abaaoud i-a cerut in schimb avocatei sale 'sa ia legatura cu autoritatile franceze' pentru a obtine vesti despre un alt fiu al sau, Younes, 15 ani, pe care Abdelhamid l-a dus in Siria, la inceputul lui 2014, 'pentru a afla daca el mai este in viata', a explicat aceasta. "Clientul meu este extrem de calm, el se astepta ca aceasta sa se termine rau. El nu are decat revolta si furie impotriva fiului sau (Abdelhamid), nu-i gaseste si nici nu-i cauta vreo scuza", a spus Gallant. Abaaoud, supranumit 'Abou Omar al-Baljiki' ('belgianul' in araba), a fost 'identificat in mod oficial' joi, cadavrul sau fiind descoperit in imobilul luat cu asalt de fortele antitero in Saint-Denis, o suburbie a Parisului, a anuntat justitia franceza.

ORA 13:00 Un procuror din Paris a confirmat oficial ca trupul femeii care a murit miercuri, in raidul autoritatilor din St-Denis, ii apartine verisoareai lui Abdelhamid Abaaoud, Hasna Aitboulahcen. De asemenea, procurorul a spus ca este prima femeie din Europa care s-a sinucis prin declansarea unei bombe.

ORA 12:19 Procurorii francezi au mentionat in raport ca in locuinta din Saint-Denis au gasit o geanta in care se aflau doua pasapoarte, unul al femeii kamikaze, Hasna, si cel al verisorului ei.

ORA 12:08 Autoritatile franceze au anuntat ca trei persoane au murit in raidul din Saint-Denis, unde "creierul" atentatelor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, a fost ucis.

Cea de-a treia persoana moarta este o femeie a carei identitate nu se cunoaste inca.

ORA 11:00 Alerta cu bomba in Namur, oras din sudul Belgiei. Presa locala spune ca palatul de justitie a fost inconjurat de politie. Alarma ar fi fost data de un procuror, in aceasta dimineata, la ora 9:00. In acelasi timp, in mai multe zone ale tarii sunt descinderi ale politiei legate de atentatele de la Paris.

ORA 10:30 - Noua persoane au fost retinute joi la Bruxelles in cadrul anchetei desfasurate in legatura cu atacurile teroriste de la Paris si anturajul lui Bilal Hadfi (foto), unul din jihadistii decedati in atentatele din capitala Frantei, a anuntat joi Parchetul federal belgian, intr-un comunicat citat de AFP. Sapte persoane au fost arestate in dosarul privindu-l pe atentatorul sinucigas Bilal Hadfi, in cursul a sase perchezitii intreprinse la Bruxelles, mai ales in cartierul Molenbeek, considerat o placa turnanta a jihadismului european. Alte doua arestari au fost operate in cadrul mai general al anchetei referitoare la atentatele comise vineri seara in capitala Frantei, a indicat Parchetul federal belgian. Dosarul lui Bilal Hadfi, 20 de ani, de nationalitate franceza, dar rezident in Belgia, a fost deschis la inceputul lui 2015, dupa plecarea jihadistului in Siria. Pe langa Molenbeek, perchezitii au mai avut loc si in cartierele Uccle, Bruxelles-centre si Jette, vizand 'anturajul direct al lui Hadfi, familia si prietenii', a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Parchetului. O alta operatiune a fost intreprinsa in cartierul bruxellez Laeken, 'in cadrul dosarului privind atentatele de la Paris', o persoana fiind retinuta pentru audiere. Doua perchezitii suplimentare au fost efectuate mai tarziu la Jette si Molenbeek-Saint-Jean, soldate cu retinerea a inca unei persoane.

ORA 9:00 - Directorul Politiei Nationale Franceze a declarat, vineri dimineata, pentru postul de radio France Info ca Abdelhamid Abaaoud, cel care ar fi planuit atentatele din Paris, a fost surprins de camere de supraveghere in apropierea Seat-ului negru, inmatriculat in Belgia, plin cu pusti Kalashnikov, descoperit in zonain care au avut loc atacurile. Abaaoud a fost filmat de camerele dintr-un autobuz, in jurul orei 21:00, cu putin timp inainte de atac.

ORA 7:00 - Presedintele francez, Francois Hollande, il va primi vineri dupa-amiaza pe regele Marocului, Mohammed al VI-lea, care efectueaza o vizita privata in Franta si care si-a exprimat dorinta sa aiba o intrevedere cu seful statului francez, au anuntat joi serviciile Palatului Elysee, potrivit AFP. Cei doi sefi de stat ar urma sa discute despre lupta impotriva terorismului si despre cooperarea bilaterala in materie de securitate. Vizita are loc in contextul anihilarii grupului terorist care a comis recentele atentate soldate cu 129 de morti si peste 350 de raniti la Paris, o informatie provenita pe filiera marocana contribuind decisiv la punerea anchetatorilor francezi pe urmele belgiano-marocanului Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor si ucis miercuri la Saint-Denis, potrivit unei surse din cadrul autoritatilor franceze. Informatia respectiva nu a fost singura, autoritatile franceze beneficiind si de sprijinul serviciilor Turciei pentru a-l localiza Abaaoud, care il situau in Grecia.

ORA 6:30 - Premierul francez a declarat ca sistemul Schengen ar putea fi pus in discutie daca autoritatile din fiecare tara europeana nu isi asuma responsabilitatile pentru cei care le traverseaza teritoriul. Oficialul francez a facut declaratiile in ajunul unei reuniuni a ministrilor europeni de interne si justitie. 

Pe de alta parte, este in continuare de negasit un terorist care a reusit sa fuga dupa atentatele de la Paris. Salah Abdeslam este cautat in Belgia si, mai nou, in Olanda.

Premierul francez a recunoscut ca nu stie cum a reusit teroristul belgian Abdelhamid Abaaoud sa se deplaseze din Siria pana in Franta fara sa fie reperat.

Manuel Valls, premierul Frantei: "Trebuie sa aflam cum a reusit acest individ, pe numele caruia a fost emis un mandat international de arestare, sa treaca atat de multe granite europene."

Unii dintre autorii atacurilor teroriste de la Paris "au profitat de criza refugiatilor, de haosul creat, pentru a se strecura in Franta", a mai declarat Valls.

Abdelhamid Abaaoud, socotit organizatorul atentatelor de la Paris, a fost ucis de fortele franceze Raid in timpul unei ample operatiuni in suburbia pariziana Saint Denis.

Oficialii francezi au aflat abia la trei zile de la atacuri, cu ajutorul serviciilor de informatii turce si marocane, ca Abaaoud, in varsta de 28 de ani, se afla pe teritoriul european, si nu in Siria, cum se banuia.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne: "Nu am primit nicio informatie de la statele europene pe care le-ar fi putut tranzita inainte sa ajunga in Franta. Pe 16 noiembrie, ne-a fost semnalata prezenta lui in Grecia."

De altfel, Atena este locul de unde teroristul belgian a organizat doua atentate dejucate: unul asupra unei biserici catolice si un altul asupra trenului Thalys, care mergea pe ruta Amsterdam-Paris.

Roland Jacquard, presedintele Observatorului International pentru Terorism: "A creat un centru de unde colaboratorii lui care voiau sa mearga in Europa puteau primi un pasaport sirian. In apartamentului lui veneau si plecau atacatori pregatiti pentru atentate sinucigase."

Oficialii francezi spun ca Abaaoud este implicat in patru dintre cele sase atacuri dejucate in Franta din primavara si pana in prezent. Teroristul se lauda ca a reusit sa se deplaseze nestingherit prin Europa, desi belgienii il condamnasera la 20 de ani de inchisoare in absenta. La finalul anului trecut, Abaaoud se afla in Belgia, unde a pregatit atacul contracarat in timpul raidului de la Verviers.

La scurt timp declara intr-o publicatie jihadista: "Numele meu si fotografia mea sunt pe paginile tuturor ziarelor si cu toate acestea am putut sa raman in tara lor si sa planific atacuri impotriva lor." Abaoud a incercat sa dispara de pe radarul serviciilor belgiene de securitate raspandind informatii false.

Roland Jacquard, presedintele Observatorului International pentru Terorism: "La finalul anului 2014 si-a informat familia, prin intermediul unor complici, ca este mort."

Apoi, a folosit cel mai probabil o procedura "populara" printre jihadisti: "Substitutia de identitate". Teroristii precum Abaaoud primeau pasaportul unui recrut ISIS care nu se afla in vizorul autoritatilor. Isi schimbau fizionomia pentru a semana cat mai bine cu personajul din poza si scapau astfel nedetectati de sistemele de verificare de la frontiera. Urmand aceeasi cale, un alt atacator de la Paris a reusit sa se deplaseze pe ruta Franta - Siria si retur, desi pe numele lui fusese emis un mandat de arestare international si fusese inculpat pentru asociere la retele teroriste.

Dincolo de esecul mecanismului de control Schengen, semne de intrebare ridica si lipsa de comunicare dintre belgieni si francezi. Responsabilii belgieni i-au inclus pe fratii Abdeslam pe lista suspectilor de terorism, dar nu au considerat ca este necesar sa ii alerteze si pe francezi.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ultimele cuvinte ale primei teroriste kamikaze din Europa, Hasna Aitboulahcen. S-a aruncat in aer in blocul din Saint-Denis
Ultimele cuvinte ale primei teroriste kamikaze din Europa, Hasna Aitboulahcen. S-a aruncat in aer in blocul din Saint-Denis

La Derniere Heure publica prima imagine cu prima femeie terorist kamikaze  in Europa: este vorba despre Hasna Aitboulahcen, in varsta de 26 de ani, care s-a detonat in blocul luat marti cu asalt de trupele speciale franceza.

Noi imagini ale masacrului de vineri de la Paris. Supravietuitoare:
Noi imagini ale masacrului de vineri de la Paris. Supravietuitoare: "Erau foarte calmi. Trageau intruna, fara pauza"

Imagini dramatice din timpul masacrului de vineri de la Paris au fost publicate in exclusivitate de Daily Mail.

Cum a reusit Abaaoud sa ajunga din Siria in Franta fara probleme la granite. Jihadistii folosesc
Cum a reusit Abaaoud sa ajunga din Siria in Franta fara probleme la granite. Jihadistii folosesc "substitutia de identitate"

Anchetatorii francezi au anuntat ca belgianul Abdel-hamid Abaaoud, considerat creierul atentatelor sangeroase care au indoliat Franta, a fost ucis, in raidul din cartierul Saint Denis.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.