Remote, hibrid sau de la birou. Cum vor să muncească românii
Ridicarea restricțiilor a adus în discuție reîntoarcerea angajaților la birou, multe companii făcând demersuri active pentru a-și aduce echipele, full time sau în format hibrid, la birou.
Însă cei doi ani de pandemie au demonstrat că productivitatea persistă chiar dacă angajații lucrează din confortul casei lor, din grădină, de la munte sau de la mare, înconjurați de copii care cer atenție sau cu pauze de prânz luate în familie. Astfel, deși companiile vor să își aducă echipele înapoi la birou, angajații preferă în continuare flexibilitatea.
Dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajați erau nehotărâți cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajați ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou. În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, și-ar da demisia și ar căuta un loc de muncă mai flexibil.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În prezent, 46% dintre angajații white collar își desfășoară munca exclusiv de acasă, în timp ce doar 32% își împart activitatea între casă și sediul companiei.
După ce au descoperit avantajele muncii de la distanță, angajații valorifică altfel timpul. Astfel, 64% dintre participanții la sondajul BestJobs spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu și domiciliu. Organizarea lejeră a programului și timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajații atunci când aleg un mod de lucru flexibil.
Angajații vor să aleagă când și pentru ce merg să lucreze de la birou, avantaj pe care îl au datorită modului de lucru hibrid. Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toți membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mișcare datorită ieșitului din casă (23%) și separarea mai bună între viața personală de cea profesională (28%).
Revenirea la birou, chiar și parțială, ar aduce schimbări mari în viața angajaților obișnuiți cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai ușoară la lucrul de la birou, aceștia spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să poată gestiona în paralel și nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) și ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).
Din tabăra recrutorilor, 65% spun că ar fi de preferat ca angajații să revină complet la birou, iar 20% consideră că acest proces are nevoie de o tranziție lină și estimează că se va realiza treptat în următoarele 3 luni. În plus, mai mult de jumătate sunt de părere că angajații ar trebui lăsați să aleagă singuri câte zile lucrează de acasă și câte de la birou.
Însă sunt și multe companii care s-au adaptat, unele chiar înregistrând o creștere în privința productivității angajaților datorită flexibilității pe care munca remote o permite. De la începutul anului, până în prezent, s-au înregistrat 9.240 joburi remote, aproape cât în primele 5 luni ale anului trecut, care au strâns 190.000 de aplicări.
Sondajul a fost efectuat în perioada 02 - 24 martie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.
Datele sunt oferite de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 32.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bestjobs, job, locuri de munca, hibrid,
Dată publicare:
01-04-2022 14:38