Relatiile romano-ruse ar "suferi" din pricina scutului, Serbia ar castiga
Relatiile romano-ruse ar putea "suferi" din cauza deciziei de amplasare in Romania a unor elemente din scutul anti-racheta, a declarat Marko Papic, care a facut si o analogie cu relatiile ruso-sarbe, in ipoteza apropierii Serbiei de NATO.
"Relatia dintre Rusia si Romania ar putea suferi din cauza acestei afaceri. Spre exemplu, ambasadorul Rusiei in tara vecina, Serbia, a sugerat ca orice incercare a Belgradului de a se apropia mai mult de NATO ar forta Rusia sa raspunda si o astfel de miscare ar duce la deteriorarea relatiilor dintre cele doua state. Astfel, putem presupune ca un rationament asemenator ar putea fi valabil si pentru Romania, in special daca tinem cont de «bunavointa» Bucurestiului de a tine piept Rusiei in trecut, in cazul Moldovei", a comentat, pentru MEDIAFAX, analistul senior de la STRATFOR.
Scutul antiracheta ar putea face din Romania o tinta pentru dusmanii SUA
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Papici a plusat: "Rusia ar putea foarte bine sa raspunda provocarii prin construirea propriei flote in Marea Neagra si prin reconsolidarea Crimeii". El crede si ca "Rusia ar putea incepe sa isi imbunatateasca relatia cu Serbia, in special in vederea construirii gazoductului South Stream si sa aduca bani in tara, pentru a contrabalansa decizia Romaniei de a-si fortifica relatiile cu Vestul".
Din punctul de vedere al avantajelor si al dezvantajelor presupuse de amplasarea elementelor din scutul antiracheta pe teritoriul Romaniei, acestea ar trebui abordate interdependent, a spus un alt analist al STRATFOR, Marc Hughes.