Ce se va intampla cu Alianta Nord-Atlantica? Se decide la Lisabona
Liderii celor 28 de state membre, printre care si presedintele Basescu, vor discuta despre retragerea trupelor NATO din Afganistan pana in 2014 si despre un scut antiracheta care sa includa si Rusia.
De altfel, la summit a fost invitat si Dimitri Medvedev. Prezenta acestuia este un semn clar al incalzirii relatiilor dintre Moscoa si Occident. Liderul rus va prezenta tarilor membre ale aliantei planul sau privind un scut antiracheta comun cu Rusia.
Astfel, sistemul de aparare balistica va fi dezvoltat nu doar de americani, ci de toate statele europene. In ceea ce priveste Romania, presedintele va vorbi despre ampalsarea interceptorilor pe teritoriul nostru.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
"Noul Concept Strategic" promovat de Barack Obama si secretarul general NATO porneste din start in relanti. Toate statele membre au redus drastic bugetele destinate Apararii. De altfel, chiar inainte de summit seful serviciilor portugheze de informatii si-a dat demisia in semn de protest fata de reducerile dictate de guvernul de la Lisabona.
Guvernul de la Kabul vrea sa preia complet controlul Afganistanului in maximum 4 ani, dar aliatii occidentali ezita inca, de teama ca talibanii ar putea reveni la putere, dupa plecarea soldatilor NATO.
Pe de alta parte, la summitul de la Lisabona am putea vedea primele semne clare ale unei cooperari, in privinta scutului antiracheta, intre Washington, Bruxelles si Moscova.
"O decizie clara de dezvoltare a unei aparari bazate pe rachetele NATO, ca sa ne proteajm populatia, ar fi un pas major. Ar face apararea antiracheta si mai buna decat in prezent si ii va strange legaturile dintre aliati", a declarat Anders Fogh Rasmussen, Secretar General NATO.
Mai intai, insa "ar trebui ca doctrina NATO si unele documente ale Federatiei Ruse, sa renunte la ideea ca ne consideram unii pe altii, dusmani", sustine Vladimir Jirinovsky, vicepresedintele Dumei Ruse.
Asta ar insemna semnarea unor noi tratate de neproliferare nucleara si privind armamentul conventional in Europa.