Regulile pentru începerea școlii, aprobate oficial prin ordinul comun. Ce nu au voie să facă copiii
Regulile pentru începerea școlii au fost aprobate oficial. Copiii care vor merge fizic la cursuri vor purta în permanență mască de protecție, mai puțin cei de grădiniță.
Elevii trebuie să respecte o distanță de un metru față de colegi și li se vor face teste rapide dacă au simptome de COVID, însă numai cu acordul părinților.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Sa recapitulăm regulile. 1. Purtam masca pe tot parcursul orelor. 2. Distanţă de 1 metru faţă de mine şi colegii de clasă. 3. Nu mânncăm împreună. Simplu! Putem merge la şcoală'' Acesta este sumarul regulilor, explicate unui copil.
Copiii vor avea culoare speciale pe holuri, dezinfectant la fiecare pas, iar pauzele vor fi decalate pentru a nu se crea îmbulzeala. Inclusiv la educaţie fizică vor purta măşti.
„Nouă, clasei noastre, ne-a venit o idee: să ne personalizăm măştile, iar aşa o să fie vesele" spune o fetiță.
Triajul elevilor la intrarea în şcoli va fi unul observaţional, adică un profesor desemnat sau un asistent va vedea din ochi care este starea elevilor.
Dacă la acest triaj de la intrarea în unitatea de învăţământ ori în timpul orelor, un elev prezintă simptome, el va fi dus de urgenţă, de către un angajat desemnat de şcoală, direct în cabinetul medical şcolar. Va fi anunţat părintele copilului care îşi va da acordul asupra testării rapide. Testarea va fi făcută doar de către asistente medicale şi medici şcolari. Iar părintele îşi poate da acordul pe mail sau telefonic. Dar ştim că în mii de unităţi de învăţământ nu exista personal pregătit. În acele situaţii va fi anunţat DSP-ul. Inspectorii aplică aceeași procedură atât la adulți cât și la copii.
În cazul în care elevul NU merge la şcoala pentru că prezintă simptome, NU va avea absente în catalog, iar adeverinţele medicale care atestă faptul că elevii, aparţinătorii lor sau cadrele didactice au anumite vulnerabilităţi - pot fi trimise la şcoală în format electronic.
Copiii vor sta câte doi în bancă şi vor păstra o distanţă de un metru între ei, atât în clase, cât şi pe holuri.
Sorin Câmpeanu: „Doi în banca nu e un sistem doar în România, acest sistem a funcţionat în state care nu au închis şcolile. Când s-a purtat masca şi s-au respectat celelalte reguli nu a generat o creştere a ratei de infectare."
Dacă într-o grădiniţă sau într-o clasă va fi depistat UN singur caz pozitiv întreaga grupă sau clasă va sta în izolare 14 zile. Dacă într-o clasă de gimnaziu ori liceu vor fi doi elevi pozitivi, automat clasa respectivă trece la cursuri online pentru două săptămâni.
În cazul profesorilor, conform ordinului, la un caz pozitiv se va face o anchetă epidemiologica şi în funcţie de contacții direcţi şi de răspândirea virusului, DSP va decide intrarea şcolii în carantină.
Ședința ministrului cu inspectorii școlari
Joi, ministrul Educaţiei le-a prezentat regulile celor 42 de inspectori din ţară, care aveau şi alte nelămuriri.
„Din cauza pandemiei, foarte multe firme de transport nu reuşesc să ducă cadrele didactice la şcoală, şi-au amânat cursele. Vor restabili acele trasee. Sunt multe situaţii în ţara care ne-au fost semnalate" spunea ministrul.
De luni se vor deschide inclusiv internatele şi cantinele şcolare, iar părintiii vor afla în ce scenariu este grădiniţa ori școala copilului de la unităţile de învăţământ ori de pe site-urile inspectoratelor şcolare.
„Va fi greu, cu masca, cu distanţarea, dar totul va fi bine!", este concluzia optimistă a unei fetițe care abia așteaptă să ajungă la școală.