Regina Ana, ultima regina a Romaniei, a fost inmormantata: mii de oameni au participat la slujbe. Ce scrie pe piatra funerara
A fost zi de doliu national sambata, cand ne-am luat ramas bun de la Regina Ana, ultima regina a Romaniei. Mii de oameni au urmarit ceremoniile funerare care au inceput in sala Tronului de la Palatul Regal din Bucuresti.
Au continuat in Piata Palatului si s-au incheiat la Curtea de Arges. Regele Mihai nu a putut veni la inmormantarea celei care i-a stat alaturi 68 de ani, fara sa se planga de povara exilului. Despartirea a fost grea pentru fiicele reginei. Cu capetele plecate, Principesa mostenitoare Margareta si principesele Elena, Sofia si Maria si-au vegheat mama in Sala Tronului din Palatul Regal.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel a inaltat o rugaciune pentru Majestatea Sa Regina Ana. La slujba crestin-ortodoxa, au participat Rudele regale si imperiale din toata Europa, dar si fostul Principe Nicolae, nepotul Regelui, exclus de la succesiunea la tron. Premierul Dacian Ciolos si fostul presedinte Emil Constantinescu au asistat si ei la ceremonie.
Purtat de opt militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana a fost scos in Piata Palatului Regal. Un militar a dus crucea, fiind urmat de Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti si de alti clerici romano si greco-catolici. Iar in spatele sicriului, alti doi militari purtau o coroana cu flori albe si stindardul Reginei.
Militarii au asezat sicriul pe catafalcul din Piata, iar doi Cavaleri ai Ordinului de Malta au tinut doua lumanari aprinse. Sunetul de trompeta a marcat inceputul slujbei romano catolice. Familia regala a Romaniei a asistat in lacrimi la slujba. Momentul de solemnitate i-a marcat si pe cei veniti in Piata Palatului Regal. Iar Principesa Maria si fostul Principe Nicolae si-au stapanit cu greu emotia.
Despartirea Reginei Ana de aceasta lume i-a marcat pe cei veniti la Palat sa-si ia ramas bun. Clopotele bisericilor au inceput sa bata in momentul in care Sicriul Majestatii Sale Regina Ana a pornit catre Curtea de Arges. Iar cei prezenti nu au uitat cum se despart de o regina, chiar daca au trecut 78 de ani de la funeraliile reginei Maria.
Flancat de 12 jandarmi calare, cortegiul a treversat Bucurestiul, in aplauzele celor aflati pe traseu. Iar de la Arcul de Triumf si-a continuat drumul catre Curtea de Arges. Cortegiul a incetinit viteza in toate localitatile prin care a trecut, astfel incat oamenii sa poata face o ultima reverenta pentru Regina Ana, ultima regina a Romaniei.
Regina Ana a fost inmormantata in noua Catedrala Regala de la Curtea de Arges
Pana sa ajunga acolo insa, convoiul funerar a fost intampinat pe drum de mii de oameni, care s-au inclinat cu respect.
Ana Regina a parasit aceasta lume la 92 de ani. Au fost momente emotionante si triste pe drumul spre Curtea de Arges. Clopotele au batut puternic in localitatile prin care a trecut cortegiul funerar. Oamenii au aruncat cu flori si au aplaudat-o pe Regina Ana, pe ultimul ei drum.
Apoi sicriul a ajuns in fata noii necropole regale de la Curtea de Arges, aflata langa cea veche, unde sunt inmormantati regii Carol I si Ferdinand si reginele Elisabeta si Maria.
Slujba a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Calinic, Arhiepiscop de Arges si Muscel. Sunetele grave ale liturghiei au rasunat langa catafalcul unde era depus trupul reginei, acoperit de drapelul regal si flancat de soldati din regimentul de garda. In apropiere, intr-un loc special amenajat, au stat membrii familiei regale.
Regina Ana este prima reprezentanta a familiei regale inmormantata in noua necropola. Pe crucea simpla scrie "ANA REGINA" si este gravata o efigie cu coroana regala.
Pe piatra funerara, sculptata cu ornamente florale, va scrie simplu: "Ana". Cripta in care va fi inmormantata Regina Ana este langa cea in care si Regele Mihai isi va dormi somnul de veci.
Peste 10.000 de oameni, printre care multi tineri si familii cu copii, au venit sa-si ia ramas bun de la Regina. Unii abia puteau sa-si stapaneasca emotia.
La inmormantare au fost prezenti si membri ai Familiilor Regale de Baden, de Wurttemberg si de Bourbon-Parma, din Rusia, Austria, Germania, Belgia sau Luxemburg, dar si ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg si de Schaumburg-Lippe.
Dupa slujba religioasa, trupul reginei a ajuns in noua catedrala. Sicriul a fost urmat doar de familia regala. Ultimul drum al Reginei Ana s-a incheiat. In urma ramane o poveste impresionanta despre dragoste, modestie, si suferinta dar, mai presus de orice, despre demnitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: curtea de arges, palatul regal, regina ana,
Dată publicare:
14-08-2016 08:34