Refugiații ucraineni sunt cu miile la granițele țării. Românii îi așteaptă cu brațele deschise și îi iau acasă
Îngroziți de trupele rusești, civilii ucraineni iau cu asalt granițele ţării. O mare parte dintre ei ajung în România, fie direct, fie după ce trec prin Republica Moldova.
Pentru că bărbații apți de luptă nu mai au voie să părăsească teritoriul, se despart de familie și mai ales de copii, cu lacrimi în ochi, fără să știe ce va urma.
Sute de familii s-au despărțit vineri seară la Vama din Siret, fără să știe dacă se vor mai îmbrăţişa vreodată. Ina fugit din Kiev împreună cu căţelul ei și a sperat că se va regăsi cu surorile ei care veneau din Odessa. Pe înserate a primit mesaj de la ele că au ajuns şi ele în siguranţă la vamă.
Ina: „Mulțumim, România, pentru ajutor! Vă suntem foarte recunoscătoare! Atmosfera era stresantă, apoi a început bombardamentul! Sora mea s-a trezit din cauza bombelor. Acum vrem doar puțină odihnă și să ne rugăm pentru Ucraina.”
Printre cei care au trecut vama vineri seară s-au aflat şi 18 români, care cu greu au reușit să iasă din Ucraina. Mai bine de 10 ore au stat graniță în punctul de control Porubne, în încercarea de a intra în țară. Au pașapoarte româneşti, dar se pare că vameșii ucraineni nu au ţinut seama de asta și le-au transmis că bărbații cu vârste între 20 şi 60 de ani nu părăsesc Ucraina.
„Nimeni nu ne bagă în seamă, nu vor să ne elibereze să trecem către România, nimeni nu ne dă o explicaţie, venim din zona de conflict zona Harkov” explică unul dintre aceștia.
În timpul zilei groaza și teama că ar putea să nu-și mai vadă vreodată rudele și prietenii, i-a făcut pe mulți să cedeze. La 74 de ani, Ana Nicor și-a lăsat soțul acasă și a plecat în pribegie cu nepotul. Fiica ei este deja în Cehia și i-a cerut să-i salveze copilul. Când a trecut granița, femeia nu știa unde va dormi la noapte.
Ana Nicor: „Faceți bine și ne primiți, că suntem tare...tare greu e cu viața asta... ne-a atacat în iarnă și atâta de tare am slăbit, putere nu am, numa cu medicamentele după mine."
Deocamdată, cei mai mulți dintre refugiați trag la rude și prieteni. Sosesc însă și ucraineni pe care nu-i așteaptă nimeni, la intrarea în țară. Voluntarii care sunt acolo în permanență sunt pregătiți să-i ajute cu tot ce este nevoie. Primăria a amenajat deja câteva locuri în care se vor putea adăposti cei care vor avea nevoie. O pensiune din Sighet i-a oferit adăpost pentru o noapte bătrânei, alături de nepotul ei.
Primăria a pus la dispoziția oamenilor 40 de paturi. Mai mult decât atât, vor primi mâncare, dar și haine.
Sirenele care anunțau raiduri aeriene în Kiev, i-au împins localnicii care fug de război spre gară și la urcarea în trenuri s-au creat ambuscade.
Sute de familii au fost separate după ce legea marțială nu le-a mai permis bărbaților ucraineni cu vârsta de până la 60 de ani să plece.
Secvențele cu un tată care a izbucnit în lacrimi când și-a luat rămas bun de la soția și fiica lui care se pregăteau să urce într-un autobuz, ca să scape de pericolul armelor, au fost preluate de publicații din toată lumea.
Astfel de despărițiri dureroase au avut loc la toate granițele Ucrainei.
În punctul vamal din Palanca - Republica Moldova, un bunic își îmbrăţişează nepoata și se întoarce, cu inima frântă, să lupte într-un război pe care nu și-l imagina nici în cele mai negre coșmaruri.
„Soția mea nu poate conduce mașina iar eu nu am voie să trec granița. Asta înseamnă că familia mea va rămâne aici, în pericol. Ieri o rachetă a explodat chiar lângă casa noastră” explică un bărbat.
Românii i-au așteptat cu alimentele din cămară
Prin Palanca, cel mai estic punct vamal dintre Ucraina şi Republica Molova, încearcă să iasă din ţară ucrainenii care locuiesc în Odesa și împrejurimi. Pentru ei, Republica Moldova este cea mai rapidă cale de scăpare. Aproape zece mii dintre ei au trecut granița pe acolo, în doar 12 ore.
Paul Angelescu, corespondent PROTV: „Aici au început să sosească de ieri refugiați cu miile, unii dintre ei vin pe jos, cu lucrurile de strictă necesitate.”
Peste zece mii de refugiați au ajuns și în România. Unii direct din Ucraina, alții după ce au traversat Republica Moldova. Aproape patru mii au părăsit repede țara și au plecat spre vestul Europei.
Un pui de om care trage un bagaj cât jumătate din înălțimea lui - filmat în miez de noapte, în vama din Sighetu Marmației a devenit, la noi, imaginea realității triste din Ucraina, unde agresiunea armată a Rusiei sfâșie familii.
În vama din Siret, un tânăr cu un covrig în mână încearcă să își încălzească bunica - după un drum de aproape o zi până în România. Într-un gest impresionant de solidaritate, românii i-au ajutat pe refugiați cu mâncare, un ceai cald și un loc de dormit.
„Ce am găsit în debara, aceea am luat. Cabanos, pâine, sandwichuri...nu putem sta nepăsători.E groaznic, puteam fi noi în locul lor. Trebuie să îi ajutăm, să îi primim cu căldură. Îi luăm acasă la noi" spune o femeie.
Siret și Sighetu Marmației sunt vămile cu cel mai mare aflux de refugiați. O femeie s-a despărţit de soț la graniţă, în lacrimi, ca să îşi salveze măcar copilul.
„Am auzit explozii. A fost o nebunie totală, foarte aglomerat. Drumurile erau pline de mașini. Este un război total și toți bărbații au trebuit să rămână acolo”
„Suntem înconjurați de ruși, nu știu ce or să facă cu noi, nu știu ce va fi. Alimente deja în magazine nu mai sunt. Pace nu se vede, numai război” spun oamenii
Jucătoare de tenis Dayana Yastremska, aflată printre refugiați
Jucătoarea de tenis Dayana Yastremska - locul 120 în clasamentul mondial - este printre refugiații ucraineni ajunși în România. Am întâlnit-o la coborârea din bacul arhiplin în Isaccea - Tulcea.
Dayana Yastremska, jucătoare de tenis: „Este trist, părinții noștri au decis că este mai bine să plecăm. Este mai sigur pentru noi. Este sigur aici, este mult mai sigur aici pentru că acum în Ucraina este o nebunie. Este ca un război adevărat și nu am cuvinte să descriu, nu credeam că o să se întâmple așa ceva în viața mea.”
Organizația Națiunilor Unite estimează că aproape o sută de mii de ucraineni au părăsit deja țara ca urmare a invaziei armatei ruse. Numărul lor ar putea ajunge până la 5 milioane.
Polonia plănuiește să găzduiască un milion de refugiaţi. Nouă centre pentru primirea lor au fost deschise de-a lungul graniței comune cu Ucraina, care se întinde pe mai bine de 500 de kilometri. Trenuri pline de refugiaţi au sosit în mai multe gări din țară.
„Nu știm încă unde vom merge // Suntem confuzi, obosiți și speriați."
(...)
„Suntem foarte norocoși că am scăpat din Ucraina cu al doilea din ultimele două trenuri care au ajuns aici” spun refugiații.
Și la punctele de trecere a frontierei spre Ungaria s-au format coloane uriașe de maşini. Mulți refugiaţi sunt veniţi din toate părţile Ucrainei şi se îndreaptă spre Europa occidentală.