Refugiații din Ucraina continuă să vină în România. Doi soți pensionari au ajuns în Cluj după un drum de 1.500 de kilometri
După mai mult de o lună de la începerea războiului, refugiații din Ucraina continuă să vină la noi în țară.
Zilele trecute, doi soți pensionari, din Harkov, au ajuns în Cluj-Napoca după ce au călătorit 1.500 de kilometri.
Acolo au primit cazare și mâncare, dar bărbatul suferă de boli grave.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Voluntarii au grijă să aibă acces și la tratamentul medical necesar.
Cei doi soți din Ucraina au ajuns de câteva zile în Cluj-Napoca. Sunt plecați de mai bine de o săptămână din Harkov, oraș bombardat de armata rusă. Bărbatul suferă de diabet, este aproape orb și face dializă de un an şi jumătate, iar drumul l-a istovit. Cei doi soţi sunt împreună de 35 de ani, dar nu și-au imaginat niciodată că vor fi nevoiți să fugă din calea unui război.
Sergey Zagorodnov: "Într-una din zile, au venit autoritățile locale și ne-au dus la un centru de dializă. Acolo am stat o lună. De acolo, am plecat doar cu ce era pe noi, cu puține lucruri nu ne-am mai întors pe acasă".
În ajutor le-au sărit voluntarii din Ucraina, care i-au dus la Cernăuți. De acolo au ajuns în România, unde au primit cazare, mâncare și medicamente.
Ludmila Zagorodnova: "În timpul călătoriei am fost foarte mult ajutați de voluntari, ni s-a oferit tot ajutorul necesar, mai ales că soțul meu are probleme și se deplasează cu greu".
Singurul lor fiu a rămas în Ucraina, să ajute soldații și să distribuie mâncare oamenilor nevoiași. Doar boala necruțătoare l-a împiedicat pe bărbat să lupte pentru țara sa.
Sergey Zagorodnov: "Eu dacă aș fi fost sănătos și în putere nu aș fi plecat nicăieri, aș fi rămas să lupt".
Timp de o săptămână cei doi vor locui într-un hotel, iar când va fi găsit un apartament liber, vor fi mutați acolo. Voluntarii au grijă de ei şi încercă să le uşureze situaţia.
Paula Partnoi, asistent social: ”O să o ducem pe soție. Să-i arătam magazinele din apropriere. Să-i arătăm cum să se deplaseze mai uşor. Sperăm să-i integrăm cât mai repede şi să fie cât mai uşor pentru ei".
Din păcate, cei doi nu știu când se vor putea întoarce acasă, dar speră ca războiul să se termine cât mai curând.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, cluj, refugiati, pensionari, harkov, calatorii,
Dată publicare:
04-04-2022 08:07