Refugiată din Ucraina devenită voluntar în Vama Siret: Unchiul a ieșit cu mâinile sus să vorbească cu rușii și l-au împușcat
La granițele României, continuă sa vină mii de refugiați. Mamele își iau copiii și fug din calea războiului crunt care are loc în Ucraina.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Din adăposturile puse la dispoziție de românii cu suflet mare, femeile așteptă semne de viață de la cei pe care i-au lăsat acasă, însă veștile nu sunt mereu liniştitoare.
Anastasia are 36 de ani şi a fugit din calea războiului, împreună cu fiica sa de 8 ani, în dimineaţa în care s-a dat alarma. În România cele două au fost adăpostite de un om cu suflet mare care le-a întâmpinat în vamă. Ajunsă în siguranţă, bucuria ei nu a durat decât o clipă. A aflat că între timp, unchiul său fusese ucis de către ruşi, în timpul unei invazii.
Anastasia: "Trimiteau rachete în casele oamenilor şi în oameni, el a decis să mearga afară şi vorbească cu ei. A mers afară cu mâinile sus şi le-a spus. Suntem doar civili aici, nu ne distruge casele, nu ne împuşca. Şi l-au împuşcat.”
Soțul ei este în armată, iar ea îşi petrece acum toată ziua la Vama Siret, ca voluntar, pentru a-i ajuta pe semenii ei care ajung în România, traducând din ucraineană şi rusă.
Anastasia: "La graniţă, noi a trebuit să plecăm, iar el a trebuit să stea. Îşi face treaba. Iar eu pe a mea."
O femeie a fost împușcată când mergea după alimente
Irina, mamă a patru copii, a lăsat în urmă o afacere în domeniul medical lângă Kiev și acum se adăpostește într-o cafenea de la subsolul unui bloc din Iași, în timp ce soțul său luptă împotriva rușilor. Apropiații ei, rămași în oraș i-au povestit că ieri atacul a fost foarte sângeros asupra civililor. Sora celei mai bune prietene ale ei a fost împușcată pe stradă în timp ce mergea după alimente.
Irina: "Prietenei mele i-au impuscat sora. Astăzi (nr. vineri) au venit și au împușcat în ferestre, nu țin cont de nimic, nu țin cont că în interior sunt oameni."
La Suceava, un om de afaceri vine in sprijinul refugiaților și a transformat această sală de conferinţe în adăpost pentru mame și copii. Până acum peste 700 de persoane au fost primite aici.
Ştefan Mandachi: "Vin diferite companii, asociaţii sau persoane fizice care se joacă cu aceşti copilaşi. Părinţii simt. Şi îi văd relaxaţi doar atunci când îşi văd şi copiii relaxaţi.”
Voluntar: “Mi-am adus băietelul, pentru că stie că lucrez de 5 zile aici. Mi-a spus mama ai un serviciu nou? Te rog să mă duci şi pe mine la copiii tăi care vorbesc engleza.”
La granițele Romaniei, ajung în continuare mii de familii cu copii care au nevoie de ajutorul nostru.