Reforma pensiilor speciale se întoarce în Parlament. CCR susține că din lege lipsesc reglementări clare
Reforma pensiilor speciale se întoarce în Parlament, după ce Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea instanței supreme.
Opt din cei nouă judecători constituționali au ajuns la concluzia că articolele referitoare la baza de calcul a viitoarelor pensii încalcă legea fundamentală. La fel și prevederea care ar fi dus la recalcularea pensiilor pentru magistrații plecați deja din sistem.
Cu unamimitatea membrilor săi prezenți, Curtea Constituțională a României a decis că Legea privind pensiile de serviciu din justiție este constituțională în ansamblul ei, dar, așa cum a susținut ICCJ, anumite articole încalcă legea fundamentală. Așa că judecătorii constituționali au decis să o retrimită în Parlament pentru a fi modificată.
Marian Enache, președintele CCR: „Diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii afectează componenta funcțional instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa”.
CCR susține că din legea adoptată acum câteva săptămâni, ca o condiție asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, lipsesc reglementări clare și previzibile privind etapele de actualizare a pensiilor de serviciu, dar și modul de calcul al pensiilor magistraților, pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.
Legea ar fi neconstituțională și din cauza modului in care s-a stabilit impozitarea suplimentară pentru partea care nu se bazează pe contribuții, dar și în ceea ce privește recalcularea pensiilor pentru magistrații deja pensionați.
Marian Enache, președintele CCR: „Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”.
După motivarea deciziei CCR, Parlamentul va trebui să modifice articolele declarate neconstituționale. Pentru că de reforma pensiilor speciale depind peste 3 miliarde de euro, fonduri europene, este posibil să fie organizată o sesiune Parlamentară extraordinară până la sfârșitul lunii august.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, CCR, pensii speciale, parlamentari,
Dată publicare:
02-08-2023 19:15