Cum să fii productiv atunci când lucrezi de acasă. Recomandările psihologilor

Ultima actualizare: 20-03-2020 20:54

Izolarea şi distanta socială sunt, fără îndoială, măsuri de precauţie decisive în combaterea răspândirii coronavirusului.

Dar să stai zile la rând închis în casă, rupt de lume, poate deveni chinuitor, chiar deprimant, iar teama de boală accentuează starea de anxietate.

Psihologii ne sfătuiesc să privim izolarea ca pe o oportunitate: acum este momentul să facem toate acele lucruri pentru care nu am avut timp niciodată. Iar dacă lucrăm de acasă, este obligatoriu să respectăm câteva indicaţii fără de care munca devine ineficientă.

Obligați să stea acasă, artiştii operei din Braşov au surprins publicul cu o înregistrare realizată cu telefoanele mobile şi distribuită apoi prin YouTube. Ca ei, foarte muţi romani sunt nevoiţi să stea aproape tot timpul în case, de zile în şir, iar câteva mii chiar în izolare totală. Specialiştii spun că, între patru pereţi, timpul trece mai uşor dacă facem în primul rând lucrurile care ne plac.

Gătitul, grădinăritul pe balcon, lectura şi chiar curăţenia generală sunt activităţi care îmbina utilul cu plăcutul şi consolidează relatile între membrii familiei.

Cel mai dificil este pentru aceia care locuiesc singuri. Dar... aplicaţiile de pe telefon sau caculator care permit apeluri video îi ajută să interacţioneze cu rudele sau prietenii.

Luciana Spătaru, psiholog: „Poţi în continuare să iei cina cu prietenii, poţi să bei o cafea cu prietena ta. Poţi să îţi suni părinţii ori pe cei apropiaţi, fie pe un video fie să îi auzi. Asta te va ajuta să rămâi în afară sentimentului de izolare, de carantină şi să fii conectat.”

Pentru cei obligaţi să muncească de la domiciliu, casa devine şi spaţiu de lucru iar asta poate deveni stresant şi ineficient. Dacă sunteţi în această situaţie, iată câteva sfaturi care vă pot ajuta:

Faceţi duş dimineaţa, îmbrăcaţi-vă! Să staţi în pijamale nu vă ajută să vă concentraţi şi nici să fiţi productivi.

Separaţi spaţiul de lucru cu birou, laptop, telefon, de spaţiul de relaxare unde aveţi televizorul, bibliotecă sau consola cu jocuri. Ideal, în încăperi separate cu uşa închisă.

Faceţi-vă un program clar de lucru - cu pauze de relaxare - şi ţineţi-vă de el. Nu faceţi în timp ce lucraţi activităţile pe care nici la birou nu le-aţi face, cum ar fi să ascultaţi muzică sau să gătiţi.

Oficial, în acest moment, peste 45.000 de români se află în izolare după ce au venit din zone contaminate ale globului. Lor li se adaugă milioane de alţi oameni care fie sunt nevoiţi să stea acasă cu copiii, fie angajatorii lor au decis să îi trimită să lucreze de la domiciliu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO