Reciclarea uleiului toxic, metodă de a păcăli statul. Ce au descoperit polițiștii
Cu un nivel al poluării peste limita europeană, România este "îmbibată" în milioane de litri de ulei toxic.
Poliţiştii suspectează zeci de companii importante că au păcălit statul şi au declarat că au reciclat mai mult ulei uzat decât în realitate.
Zeci de firme din 22 de judeţe, dar şi din Bucureşti, au fost percheziţionate. Firmele care importă uleiuri pe care le folosesc la motoarele autovehiculelor, de exemplu, ar trebui să plătească statului o taxa de 2 lei pentru fiecare litru de ulei uzat.
De aceea, societăţile plătesc firme de reciclare a produselor toxice că să preia reziduurile şi să le ecologizeze. În schimb, primesc certificate de mediu şi sunt scutite de la plata taxei.
Poliţiştii susţin că patronii unora dintre aceste societăţi au minţit în acte şi au susţinut că tot uleiul uzat a fost trimis spre reciclare. Aşa că au descins la 53 de firme şi au ridicat actele care aveau legătură cu această activitate.
Au găsit la unii dintre reciclatori sute de kilograme de ulei aşezate în curte, în spaţiu deschis.
Andrei Corlan, comisar Garda Naţională de Mediu: "Uleiul uzat ar trebui colectat şi împrejmuit în spaţii special amenajate, prevăzut cu cuve pentru împiedicarea scurgerilor accidentale."
Prejudiciul total adus bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu ar fi de 29 de milioane de euro şi este echivalentul a peste 64 de mii de litri de ulei toxic nedeclarat, aproximativ două mii de cisterne pline.
Potrivit reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, uleiul uzat ar trebui reciclat în rafinării autorizate.