Rechizitoriu DNA. Studiile în străinătate ale nepoatei lui Oprescu, finanțate cu Barocamera de la Floreasca

barocamera floreasca
Pro TV

Barocamera pentru "marii arși" de la Spitalul Floreasca a fost cumpărată la un preț de șapte ori mai mare decât cel de import, arată rechizitoriul DNA.

Beneficiarul, un partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, a finanțat astfel studiile în străinătate ale nepoatei fostului primar. În rechizitoriul prin care mai mulţi foşti şefi de la Spitalul Floreasca sunt acuzaţi că au prejudiciat unitatea cu peste 8 milioane lei prin achiziţionarea de echipamente supravealuate şi a barocamerei, DNA arată că administratorul firmei favorizate este partenerul de afaceri al lui Sorin Oprescu, relatează Mediafax.

"Din documentele prezentate de către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, nu s-a identificat maniera cum au fost definite specificaţiile tehnice ale echipamentelor medicale, respectiv modul de elaborare a caietului de sarcini, inculpatul Lascăr Ioan întocmind practic caietul de sarcini pentru a favoriza operatorul economic Gemedica SRL în procedura de licitaţie", spune DNA în rechizitoriu.

Ioan Lascăr ar fi procedat aşa, spun procurorii, pentru că "este unul dintre medicii care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica – la specialitatea chirurgie plastică", unitate la care ar fi activat "la rugămintea lui Sorin Oprescu", centrul fiind administrat de SC Medical Prestige SRL şi de SC Anais Medical Center SRL, firmele fiind apropiate adminitratorului Gemedica SRL, Aurel Galea, şi unor persoane din anturajul acestuia, printre care fostul edil Sorin Oprescu.

"Galea Aurel Cătălin şi numitul Oprescu Mircea Sorin (n.r. fiul fostului primar) controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăţi de tip offshore – pe care le reprezintă în relaţiile cu terţii", explică procurorii.

Citește și
barocamera de la Spitalul Floreasca
Celebra barocamera de la Floreasca poate fi folosita, de fapt, pentru tratamente antiimbatranire sau tonifierea organismului
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aurel Galea, asociat şi administratori al firmelor Gemedica SRL şi Three Farme SRL, "a înfiinţat împreună cu fraţii Oprescu Sorin Mircea şi Oprescu Dorin Gelu SC Medical Prestige SRL", fiind "administratorul SC Anais Medical Center SRL şi împreună administrează Centrul Medical Academica (Clinica Academica Pitar Moş şi Clinica Academica Aviatorilor)."

"De-a lungul timpului, structura participaţiilor la capitalul social al acestor societăţi s-a schimbat (în sensul că asociaţii şi-au cedat între ei părţile sociale, au introdus în societăţi alţi membri de familie, respectiv Galea Gizella – mama lui Galea Aurel Cătălin şi Oprescu Mircea Sorin – fiul lui Oprescu Sorin Mircea) dar în mod constant aceste societăţi au fost deţinute, controlate şi administrate prin membrii celor două familii", explică DNA.

Procurorii susţin că SC Medical Prestige SRL a fost înfiinţată în 2007 de Oprescu Sorin Mircea (cotă de participare 50%), Galea Aurel Cătălin (cotă de participare 25%) şi Oprescu Gelu Dorin (cotă de participare 25%), după câteva luni fiind cooptat şi fiul lui Sorin Oprescu, care ulterior devine administrator.

"La data de 25.03.2008, Galea Aurel Cătălin iese din societate, părţile sociale deţinute de acesta sunt preluate de mama sa, Galea Gizella, iar la data de 05.02.2013 Oprescu Sorin Mircea (tatăl) iese din societate iar părţile sociale deţinute de acesta sunt preluate de fratele său – Oprescu Dorin Gelu iar structura societăţii devine: Oprescu Dorin Gelu – 50% din capitalul social; Galea Gizella – 25% din capitalul social , Oprescu Mircea Sorin – 25% din capitalul social şi de asemenea administrator al Medical Prestige SRL", arată DNA, menţionând că "structura societăţii şi administrarea au rămas aceleaşi din anul 2013 până în prezent."

În 2008, între SC Medical Prestige SRL, care administrează Centrul Medical Academica, reprezentată de Mircea Sorin Oprescu (n.r. fiul fostului edil), şi CMI (Cabinet Medical Individual) Lascăr Ioan, s-a semnat un contract de colaborare pe perioadă nedeterminată, medicul Lascăr "urmând a fi plătit procentual în funcţie de activităţile prestate, respectiv 80% din valoarea percepută de clinică pentru o consultaţie/control, 50% pentru mici intervenţii chirurgie, respectiv 40% pentru intervenţii CUTERA, 10% din tariful încasat de clinică pentru testele de laborator recomandate de prestator şi 5% din tariful încasat de clinică pentru investigaţiile imagistice recomandate."

În perioada 2008-2015, Ioan Lascăr ar fi efectual la Centrul Academica 19 consultaţii, pentru care clinica ar fi încasat 5.550 lei.

"Din totalul sumelor încasate de la Medical Prestige SRL, Lascăr Ioan a declarat doar veniturile obţinute în anul 2015 de la această societate, respectiv suma de 1680 lei conform facturii nr. 2015-01 din data de 30.09.2015", se arată în rechizitoriu.

Mai mult, spun procurorii, Ioan Lascăr "nu a declarat colaborarea sa cu Medical Prestige SRL nici cu ocazia organizării procedurii de atribuire a acordului cadru pentru dotarea Unităţii de îngrijire a arşilor grav din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti deşi, la data semnării contractului, inculpatul Galea Aurel încă avea calitatea de asociat, iar ulterior părţile sociale deţinute de acesta au fost preluate de mama sa, Galea Gizella".

"Relaţia apropiată dintre persoanele menţionate rezultă şi din împrejurarea că, în anul 2010 şi în anul 2014, persoana juridică Laramed Co Delaware – SUA (unul din principalii furnizori ai inculpatei Gemedica SRL), administrată tot de inculpatul Galea Aurel Cătălin, a achitat suma totală de 34.244,94 euro către College Du Leman – Geneva, Elveţia - şi către University of Westminster – London, Marea Britanie -, reprezentând taxe de şcolarizare pentru numita Oprescu Raluca, fiica numitului Oprescu Dorin Gelu şi nepoata numitului Oprescu Sorin Mircea. În concluzie, atât inculpatul Lascăr Ioan, cât şi inculpata Gontariu Marina-Magdalena au întocmit caietul de sarcini şi respectiv documentaţia de atribuire pentru a favoriza S.C. GEMEDICA S.R.L. în procedura de licitaţie, care a fost organizată şi derulată în mod fictiv", se precizează în documente.

Fostul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), Radu Alexandru Macovei, fostul şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, Ioan Lascăr, şi fostul şef al biroului achiziţii al aceluiaşi spital, Marina-Magdalena Gontariu vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu. Administratorul firmei Gemedica SRL, Aurel Cătălin Galea, şi societea Gemedica, sunt cercetaţi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Conform anchetatorilor, în 2013, Macovei, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu, în calitate de şef Birou achiziţii publice şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului şi Lascăr, în calitate de şef Clinică chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitaţii fictive, au încheiat cu societatea Gemedica SRL, un acord-cadru.

Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziţionat la preţuri supraevaluate 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unităţii de îngrijire a arşilor gravi”, spitalul fiind prejudiciat cu 8.213.831 lei. 3.422.400 lei reprezintă contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată).

Producătorul barocamerei a vândut echipamentul către firma GrandPharma cu 507.149,5 lei. De la această societate, Gemedica SRL a achiziţionat-o cu 1.640.557,6 lei, fiind vândută Spitalului Floreasca cu 2.760.000 lei + TVA în cuantum de 662.400 lei, preţul total fiind de 3.422.400 lei.

"Nu este cu totul întâmplător că barocamera a fost achiziţionată de la GRANDPHARMA S.R.L., reprezentanţii acestei societăţi, respectiv martorii POP TIBERIU şi POP ANTONIA, aflându-se în relaţii apropiate cu inculpatul MACOVEI RADU ALEXANDRU (managerul Spitaluli Clinic de Urgenţă Bucureşti la data faptei), acesta din urmă fiind naşul de cununie al celor doi", precizează DNA.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Nicolae Banicioiu, despre barocamera pentru arsi, inutila:
Nicolae Banicioiu, despre barocamera pentru arsi, inutila: "Nu stiu de ce nu functioneaza. Eu am venit ministru in 2014"

Fostul Ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a facut declaratii despre barocamera de la Spitalul de Urgenta Floreasca, despre care actualul ministru Vlad Voiculescu a spus ca nu foloseste la tratamentul marilor arsi, ci la .. antiimbatranire.

Celebra barocamera de la Floreasca poate fi folosita, de fapt, pentru tratamente antiimbatranire sau tonifierea organismului
Celebra barocamera de la Floreasca poate fi folosita, de fapt, pentru tratamente antiimbatranire sau tonifierea organismului

Absurd. Acest cuvant defineste pe deplin tot ce se intampla in sistemul romanesc de sanatate.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.