Recensământul a fost din nou prelungit, până la 31 iulie, în localitățile în care recenzarea nu s-a încheiat
Recensământul s-a prelungit, din nou, până pe 31 iulie. Măsura este valabilă doar în localitățile în care nu s-a terminat recenzarea.
Lipsa de recenzori este o problemă uriașă în mai multe județe, dar și reticența populației. Dacă oamenii nu completează formularul, localitățile în care stau primesc mai puțini bani pentru investiții și proiecte.
Fondurile europene se acordă în funcție de numărul persoanelor dintr-un județ sau localitate.
Bărbat: Singur nu știu, iar acasă nu a venit nimeni.
Reporter: Aveți CNP-urile tuturor persoanelor din gospodărie?
Bărbat: Da.
În județul Cluj, oamenii care nu au completat singuri formularele sau recenzorii nu au ajuns încă pe la ei se prezintă la punctele fixe. Până acum, 82% dintre persoanele care se estimează că au reședința în județ au fost recenzate. Însă, de când a început recensământul, au existat mai multe dificultăți în teritoriu.
Mariana Negrilă, director executiv Direcția Județeană de Statistică: Am avut probleme cu lipsa recenzorilor, fluctuația mare a recenzorilor. Au început să lucreze în sector, după care au renunțat, pentru că mare parte din populație nu a fost dispusă să deschidă ușa și să răspundă recenzorilor. Sectoarele sunt mari. Aveau un număr de 5-600 de locuințe de recenzat. Și nici plata la nivel de chestionar nu a fost foarte motivantă.
Iulia Perșa, șefa biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca: Cu cât sunt mai mulți, cu atât se adună mai mulți bani la bugetul local și la bugetul general. Va fi bine dacă vom fi mai mulți recenzați și în momentul în care solicităm fonduri guvernamentale. Pentru că la o populație mai însemnată, fondurile vor trebui să fie mai mari.
Și Buzăul se confruntă cu probleme
Probleme sunt și în Buzău. Până în prezent au completat datele aproape 94% din populația estimată. În municipiul de reședință, autoritățile se tem că numărul persoanelor care locuiesc în oraș ar scădea la 90.000. La recensământul din anul 2011, erau aproape 115.000.
Constantin Toma, primarul municipiului Buzău: Vom primi și ca țară și ca oraș mai puțini bani. Diferențele sunt mari. Nu mai spun numărul de paturi în spitale, numărul de medici, numărul de profesori, numărul de polițiști locali în situația noastră, că e numarul maxim de polițiști la 1.000 de locuitori.
72,4% dintre persoanele estimate s-au recenzat în Timișoara
În Timișoara, doar 72,4 la sută dintre persoanele estimate s-au recenzat. Reprezentanții primăriei spun că o consecință a acestui număr ar fi faptul că multe persoane nu au completat datele corect.
Ruben Lațcău, viceprimarul din Timișoara: INS-ul a eliminat din recensământ anumite persoane fără să-i anunțe. Noi am avut un număr de 184.000 de timișoreni care s-au autorecenzat online, iar după sfârșitul acestei perioade, cifra a scăzut undeva la 170.000, chiar sub.
Însă mai sunt și alte dificultăți. În multe locuri recensământul nici nu a început, asta, din cauza faptului că persoanele care completează formularele sunt puține.
Ovidiu Drăgănescu, subprefectul de Timiș: Sunt persoane care vin și predau tabletele, chiar dacă între timp mai convingem altele, din păcate rămân foarte multe sectoare unde efectiv nu a început recenzarea în teren.
Pentru un chestionar completat pe locuință recenzorul primește 3,5 lei, iar pentru o persoană, 7 lei.
Până acum, la nivel national, rata de recenzare a populației, este de 87,4 la sută.