Recensământ 2022. Recenzorii încep colectarea datelor la domiciliu
Recensământul 2022 le-a oferit românilor oportunitatea de a alege între a se autorecenza online sau de a se recenza la domiciliu, prin intermediul unui recenzor.
Etapa autorecenzării s-a terminat, iar cei care nu au optat pentru această variantă, în perioada 31 mai și 17 iulie 2022 vor fi vizitați la domiciliu pentru a face recenzarea.
11 milioane de chestionare completate în faza de autorecenzare
Potrivit datelor, aproximativ 11 milioane de români s-au autorecenzat prin intermediul platformei online.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe 31 mai 2022, începe etapa de colectare a datelor la domiciliu
Începând de marți, 31 mai și până pe 17 iulie 2022, recenzorii vor veni la domiciuliul persoanelor care nu s-au autorecenzat, pentru a susține interviul față în față.
Câți recenzorii vor fi pe teren
Fiecare localitate este împărțită în zone de recensământ, iar unui receznor îi revine câte o zonă. Prin urmare, la domiciliu se va prezenta un singur recenzor.
Când se termină faza de colectare pe teren a datelor
Recenzorii vor încheia vizitele la domiciliul persoanelor pe 17 iulie 2022.
Ce amenzi riscă persoanele care nu oferă informațiile necesare recenzorilor
Autorecenzarea a fost opțională și persoanele care nu au ales această variantă nu au fost sancționate, însă, începând de marți, 31 mai 2022, cei care refuză să dea informațiile necesare, oferă informații eronate sau incomplete vor risca amenzi între 1.000 și 3.000 de lei.
Conform OUG 19/2020, amenzile pornesc de la 1.000 de lei și sancționează și “împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului (...) sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”.
Pe lângă refuzul de a oferi informații sau oferirea de informații eronate sau incomplete, cei care împiedică accesul în interiorul complexurile rezidențiale riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Pe de altă parte, recenzorii care nu respectă prevederile legale privind confidențialitatea datelor personale ale cetățenilor riscă amenzi de până la 5.000 de lei.
Cum recunosc un recenzor
Când ajung la domiciliul persoanelor, recenzorii au obligația de a prezenta legitimația pe care scrie RPL 2021, (recensământul polulației și al locuințelor).
Cât timp durează recenzarea la domiciliu
Durata recenzării la domiciliul persoanelor diferă în funcție de numărul la întrebări la care trebuie să răspundă fiecare persoană. Prin urmare, durata de recenzare poate dura între 3 și 10 minute la fiecare persoană.
Recenzarea la domiciliu nu se înregistrează video sau audio
Atât în cazul celor care au optat pentru recenzare, cât și cei care realizează recenzarea printr-un recenzor, INS asigură că datele cetățenilor sunt confidențiale și se folosesc doar în scop de cercetare. Prin urmare, nu se fac înregistrări video sau audio.
Când vom afla primele date de la Recensământul populației din 2022
Primele date provizorii ale recesnsământului se anunță pâna la 31 decembrie 2022, iar rezultatele definitive se vor publica pe site-ul oficial recensamantromania.ro, până pe 31 decembrie 2023.
Sursa: recensamantromania.ro
Etichete: recensamant, autorecenzare, recenzori,
Dată publicare:
30-05-2022 12:56