Aproape 9 milioane de români s-au autorecenzat online. De marți recenzorii vor merge la cei care nu au completat formularul
Aproape nouă milioane de români au participat la prima etapă a recensământului. Ei reprezintă 47% din populație.
De marți ar fi trebuit să înceapă etapa a doua în care recenzorii merg acasă la cei care nu au completat formularele pe internet, însă autoritățile au amânat din nou momentul, cu câteva zile. În unele zone din țară nu sunt suficienți angajați, iar la ceilalți nu au ajuns tabletele de pe care se vor completa chestionarele.
Peste 20 de mii de recenzori vor bate la ușile celor care nu s-au autorecenzat în cele două luni stabilite de autorități. Cel puțin așa și-au planificat organizatorii. În realitate, în unele locuri încă se caută personal. Numai în București lipsesc jumătate dintre recenzorii necesari.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Sectorul 2, de exemplu, a fost împărțit în 282 de zone de recenzare. Teoretic, ar fi nevoie de tot atâția recenzori, câte unul pentru fiecare zonă în parte. Numai că primăria a reușit să adune până acum doar 58 de oameni dispuși să meargă pe teren. Adică nici măcar un sfert.
Așa că recenzorii vor ieși pe teren abia vineri, trei iunie. Până atunci, autoritățile au răgaz să îi instruiască pe cei implicați în proiect. În sectorul 1 a avut loc luni a noua ședință.
Fiecărui recenzor îi va fi desemnată o zonă. Acesta va avea la dispoziție șase săptămâni să treacă pe la toate gospodăriile. Atenție, sunt vizate inclusiv locuințele unde autorecenzarea s-a făcut parțial. Dacă, de exemplu, dintr-o familie cu cinci membri au completat chestionarul online doar doi, pentru ceilalți trei va veni acasă un recenzor care va fi ușor de recunoscut.
Mihai Bondoc, inspector superior la Direcția de Statistică București: „Va avea legitimația de la primărie, de recenzor, se va legitima cu buletinul, va avea o tabletă pe care va obține datele de la fiecare locuință și gospodărie. Deci ei au obligația de a se legitima.”
Totdată, recenzorii vor avea libertatea să își facă propriul program și vor putea lucra inclusiv în weekend.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Recensământului: „Dacă doresc să vină după o anumită oră, se pot duce după o anumită oră, pot face mai multe vizite la aceeași adresă, pot lăsa un bilețel în cutia poștală, un bilețel la ușă, pot lăsa o vorbă la vecini, astfel încât, la un moment dat, să poată intra în contact cu persoana care trebuie să fie recenzată.”
Cei care refuză ori împiedica accesul recenzorului în locuință pot fi amendați cu până la 5 mii de lei.