Județul Brașov este fruntaș la autorecenzare, cu mai bine de jumătate din locuitori care au completat chestionarul. Cel mai mare procent este în mediul rural: în comuna Dumbrăvița, unde peste 85 la sută dintre localnici s-au autorecenzat.

Au fost ajutați de angajați ai primăriei, care sunt la dispoziția celor care nu se descurcă online. Alte trei comune au depășit pragul de 80 la sută.

Două angajate stau la dispoziția localnicilor care vor să completeze chestionarul. Pe ușa de la intrare sunt lipite afișe despre autorecenzare. Oamenii le văd şi intră. Elena Odăianu lucrează la biblioteca din comună și i-a îndemnat la rândul ei pe oameni să ceară ajutor.

Elena Odaianu, localnică: "Super, super, deci am parcurs întrebările, dacă eziți să vezi unde te încadrezi ți se sugerează soluția corectă. Foarte bine!"

În comuna Dumbrăviţa, sunt trei puncte pentru autorecenzare asistată. Din cei 4.653 de locuitori, peste 85% dintre ei s-au autorecenzat.

"-La primărie, dom`le, că eu stau prost cu scrisul. Din partea lor am primit întrebare vrei să te recenzezi? Daa! Și gata."
"-Păi daca a dat Guvernul zi liberă plătită... Nu ne-au dat făină, găleți, ulei, dar e bine și așa (rade)."

"-Am mers la primarie și atât, mi-au luat datele și ce era de declarat.
-V-au ajutat?
-Da, da, sunt drăguțe fetele din primărie."

Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăvița: "Multi dintre oameni când veneau să își plătească impozitul, domn primar unde ne putem recenza, le-am recomandat sau aici sau dincolo. Au venit după diverse, adeverintă de buletin, acte, au fost foarte receptivi. Mulți mă sunau să mă întrebe unde mă pot autorecenza."

În judeţul Braşov, alte trei comune au depășit procentul de 80 la sută: Bunești, Teliu și Vama Buzăului.

Dumbrăvița – 85,36%
Bunești – 82,51%
Teliu – 80,69%
Vama Buzăului – 80,64%

(SURSA: DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE STATISTICĂ)

Și în orașele Ghimbav, Codlea și Râșnov peste 60% dintre locuitori au completat deja chestionarul. Așa se face că județul Brașov este fruntaș pe țară la autorecenzare.