Recalificare fraduloasa cu milioanele europene. Somerii erau invatati cum sa puna marfa pe raft
Ne plangem ca nu reusim sa atragem fonduri europene, dar nici cele pe care le castigam nu le folosim cum trebuie. Directia de Lupta Antifrauda a descoperit ca milioane de euro au fost cheltuiti ilegal.
Oficialii au constatat ca banii n-au fost folositi pentru scopul declarat - adica in domeniul recalificarii profesionale si trebuie dati inapoi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Firma OREADE din Brasov a reusit sa obtina 4 milioane de euro pentru recalificarea somerilor, pe baza unor acte false. Managerul proiectului a depus un certificat fiscal fals, prin care dovedea ca firma e curata. Mai mult, sustinea ca are aproape 50 de angajati, desi nu avea niciun contract de munca inregistrat.
Departamentul de Lupta Antifrauda, care a constatat neregulile, a cerut sistarea finantarii, dar, intre timp, firma primise 2 milioane de euro. Banii sunt ceruti inapoi.
La 3 zile dupa ce i s-a cerut sa returneze banii, a numit ca administrator un tinerel de 22 de ani din Mehedinti, care nu stie in ce s-a bagat. Toate incercarile de a obtine explicatii au esuat.
Termenul pentru returnarea banilor a expirat de doua luni, iar firma si-a schimbat adresa.
Cursurile au fost mai mult de fatada. Somerii erau invatati sa-si faca CV-ul, sa aranjeze marfa pe raft, iar unul din cursuri nici nu s-a tinut pentru ca nu a venit profesorul.
Si contractul de 5 milioane de euro al firmei Agri-Expert din Ilfov a fost reziliat. Administratorul societatii spune insa ca nu cheltuit niciun ban pentru ca i s-a cerut mita 10 % din sumele obtinute. Autoritatile verifica aceste nereguli.
In unele cazuri, cheltuielile salariale ajungeau si la 70 la suta din valoarea proiectului spune Ministerul Muncii.