Reacțiile comercianților din stațiunile montane când sunt întrebați dacă au autorizație de funcționare
Jumătate dintre comercianții cu afaceri pe litoral ocupă ilegal domeniul public, arată un raport al Curții de Conturi. Iar prejudiciul se ridică la 20 de milioane de lei.
Și în stațiunile montane, unii comercianți au pus stăpânire pe spațiul public fără acte legale. Dincolo de ilegalitatea acestor afaceri sezoniere, imaginea stațiunilor are de suferit: zona pârtiilor și străzile din centrul stațiunilor arată ca la bâlci.
Comercianți ambulanți sau cu tarabe fac bani în centrul unor stațiuni montane, precum Poiana Brașov, sau în apropierea pârtiilor. Întrebați de autorizațiile de funcționare, unii dau să fugă. Alții spun că n-au habar, pentru că lucrează pentru alții mai întreprinzători.
Comerciantă: „Din câte știu este o autorizație automat, altfel nu poate fi deschis.”
Reporter: „Și o aveți aici?”
Comerciantă: „Da, toate actele sunt aici.”
Reporter: „Și ne-o puteți arăta?”
Comerciantă: „Da, eu v-o pot arăta, doar că nu sunteți autorizați cred că dumneavoastră ca să îmi cereți astfel de acte".
Comerciant: „Cum să nu avem autorizație…”
Reporter: „De la primărie?”
Comerciant: „De la primărie… de la șefu’ de aici. Aici e târg. Vorbiți cu șeful.”
Unii turiști se opresc să cumpere mâncare sau jucării, deși sunt deranjați de aspectul de bâlci.
Turist: „Cred că aglomerează foarte mult zona, în primul rând, mai ales că sunt amplasate pe trotuar.”
Turist: „Vizual încurcă așa un pic peisajul.”
Turist: „Uitați-vă câtă lume e. De unde să facă și ei rost de bani? De aici.”
Poliția locală susține că face controale săptămânal în Poiana Brașov, dar comercianții pretind că ar face parte dintr-un târg sezonier care nu are nevoie de autorizație. Organizatorul târgului a refuzat să-și spună punctul de vedere.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov: „Ceea ce este acolo nu poate fi încadrat în târg sau festival și considerăm că ar trebui să aibă un acord de funcționare. Am făcut verificările în baza noastră de date, nu am găsit un certificat de urbanism eliberat pe numele organizatorului acelui târg.”
Pe litoral, situația este asemănătoare, dar acolo amploarea fenomenului a fost scoasă la iveală de verificările Curții de Conturi. Un raport al instituției arată că, în anul 2021, jumătate dintre comercianții de la malul mării nu aveau autorizații de funcționare. Pentru că la eliberarea acestor documente primăriile percep o taxă, inspectorii Curții de Conturi au estimat prejudiciul la aproximativ 20 de milioane de lei.