Reacția unui taximetrist surprins dormind la volan, în timpul protestului: „Să îi termine”
A fost a doua zi de proteste în Capitală, iar de această dată în centrul atenţiei au fost şoferii de taxi, care au reputat un succes în războiul pe care îl duc cu companiile de tip „Uber”.
Guvernul le-a dat oficial asigurări că la următoarea şedinţă va adopta ordonanţa prin care cei care practică aşa-numitul „ride-sharing'' şi nu au atestat de transport să fie amendaţi de la prima abatere.
„Mai mult de jumătate dintre şoferii Uber au acest document'', spun cei care îi reprezintă, „iar ceilalţi vor fi sprijiniţi financiar să şi-l ia''. Pe viitor, cei în culpă pot fi sancţionaţi cu cinci mii de lei.
Sute de taximetrişti din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi au ocupat şi joi Piaţa Victoriei. Cu toţii au cerut ca din legea taximetriei să fie scoasă sintagma „în mod repetat" atunci când se dau sancţiuni.
Vedeți în galeria foto imagini de la protestul taximetriștilor.
Cu alte cuvinte, vor ca cei care sunt prinşi de poliţie că oferă servicii de ride sharing şi nu au atestat de transport să fie amendaţi din prima cu cinci mii de lei.
Taximetrist: „Dacă va scoate „repetat" din lege, au vorbit deja cu Ministerul de Interne să mărească numărul de organe, să se pună pe ei, să le dea amenzi şi să îi termine."
Taximetrist: „Din totalitatea încasărilor, ni s-ar ridica şi nouă veniturile. Ar veni doar la cei autorizaţi."
Cum nu s-au mulţumit cu promisiunile de miercuri, liderii transportatorilor au mers din nou la negocieri la Guvern. Afară, şoferii şi-au strigat nemulţumirile. Unii dintre cei veniţi din ţară au obosit.
Taximetrist surprins dormind: „Mă odihneam puţin, că plecăm înapoi în seara aceasta.”
Reporter: „De ce aţi venit?”
Taximetrist: „Din cauza nemulţumirilor, mai ales din cauza Uber. Nu au autorizaţie."
De această dată, reprezentanţii şoferilor au ieşit mulţumiţi de la discuţii.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: „La discuţii s-a spus că mandatul este din partea primului ministru. Este prima dată când aveam această confirmare. Este clar că Guvernul va da această ordonanţă în prima şedinţă."
La rândul lor, reprezentanţii Uber precizează că mai mult de jumătate dintre şoferii înregistraţi pe platformă au acest atestat de transport persoane şi că pe ceilalţi îi susţin financiar ca să îl obţină în scurt timp.
Toţi colaboratorii aplicaţiei Clever taxi au atestat, spun reprezentanţii firmei. Chiar şi aşa, cu toţii cer Guvernului să renunţe la ordonanţa şi să lase Parlamentul să reglementeze activitatea aplicaţiilor de ridesharing.
Acelaşi lucru a cerut şi predintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor. În acest moment, în Parlament sunt două propuneri legislative care reglementează astfel de servicii. Ambele proiecte de lege au trecut de Senat.
Una dintre ele presupune că şoferii acestor aplicaţii să fie autorizaţi de Ministerul Transporturilor, iar cealaltă, de autorităţile locale. Cel mai probabil, cele două acte normative vor fi contopite, spun parlamentarii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!