Un taximetrist explică de ce pasagerii preferă UBER: ”Pădure fără uscături nu există”
A fost haos miercuri, în Bucureşti, după ce mii de taximetrişti au protestat în faţa Guvernului. Aceştia şi-au parcat maşinile în Piaţa Victoriei pentru mai bine de 4 ore.
Şoferii sunt nemulţumiţi că autorităţile nu iau măsuri împotriva aplicaţiilor de transport precum Uber sau Taxify, din cauza cărora au rămas cu mai puţini clienţi, spun ei. Proteste similare s-au desfăşurat şi în alte oraşe din ţară.
Peste 1.500 de taxiuri au blocat Piaţa Victoriei miercuri dimineaţă.
Bogdan Dincă, COTAR: ''Cerem Guvernului să ia măsuri. Să putem să ne desfăşurăm şi noi activitatea în condiţii loiale, fără să fim pirataţi. În Bucureşti, de exemplu, sunt 10.000 de taxiuri autorizate, care respectă toate cerinţele legale şi aceşti piraţi, aceste companii, au ajuns de 15.000 de maşini.”
”Suntem sufocaţi de aceşti oameni. Venitul meu a scuzut cu 50% deja”, spune un taximetrist.
Taximetrist: ”Pot să vă zic că am stat sâmbătă în faţa unui club, au venit 25 de uberiști şi nu s-a mişcat niciun taxi din faţa clubului. Vi se pare corect?”
Reporter: ”Dar de ce credeţi dumneavoastră că aleg clienţii acel serviciu?”
Taximetrist: ”Sunt taximetrişti... Pădure fără uscaturi nu există, da? Dar asta nu e problema noastră, a taxiurilor care dorim să muncim.”
Protestul i-a deranjat însă pe cei care au avut treabă în zonă.
”E îngrozitor, nu trebuie să se întâmple niciodată lucrul ăsta. Se poate face o delegaţie, cu nişte reprezentanţi ai lor, să discute civilizat, dar nu să încurce toată circulaţia Bucureştiului. Am făcut acum cu maşina o oră pe un drum pe care de obicei îl făceam în 15 minute”, spune un șofer.
”Diferenţa între conducătorii Uber şi conducătorii de taxiuri este mare, deoarece cei de la taxi sunt învăţaţi altfel. Mulţi dintre ei sunt cu ”maimuţa” (dispozitiv prin care este fraudat aparatul de taxat)”, spune un bucureștean.
Şi la Timişoara au protestat sute de şoferi.
”Noi trebuie să schimbăm casele de marcat, avem obligaţii să avem staţii, să avem dispecerat, să avem maşini sub 10 ani, să avem maşini cu verificare tehnică, asigurări şi toate cele, pe când ei au maşini de 15 ani, de 20 de ani şi nu interesează pe nimeni", spune un taximetrist.
La Iaşi, taxiurile au blocat complet circulaţia în faţa Palatului Culturii.
"Noi suntem plătitori de taxe, nu e corect să vină ei... Noi mergem şi la ITP şi rămânem fără clienţi", spune un șofer de taxi.
Iar în Arad, peste 200 de maşini au mers în coloană prin zona centrală.
La rândul lor, cei vizaţi au transmis că sunt de acord cu faptul că este nevoie de reglementări clare pentru toate tipurile de transport şi că susţin nevoia de modernizare a cadrului legislativ.
”Suntem de acord cu protestatarii că este nevoie de reglementări clare pentru toate tipurile de transport din oraș și încurajăm orice dezbatere pe această temă. Ne dorim să fim un partener pentru autorități. Susținem reglementarea serviciilor de transport alternative și, între timp, i-am sprijinit pe toți partenerii care au dorit să obțină un atestat de șofer profesionist”, au transmis oficialii Uber.
”Clever a susținut mereu nevoia de modernizare a cadrului legislativ, ca bază de dezvoltare și operare a unor soluții de transport viabile, în acord cu nevoile reale ale pasagerilor și șoferilor”, au precizat reprezentanții Clever.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!