Reacția unui bărbat din Botoșani când s-a trezit cu copacul în casă: „Să scot eu bani”
Natura a schimbat brusc foaia în toată țara și a fost emisă o informare meteo de vreme rea valabilă până la ora 11:00. Temperaturile au scăzut semnificativ și plouă. Iar în unele zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic.
Vijeliile au provocat încă de luni pagube. Județele Iași, Botoșani și Buzău au fost sub cod portocaliu de vânt. Rafelele au ajuns la peste 140 de kilometri pe oră și au doborât copaci, s-au produs inundații și mai multe localități au rămas fără curent electric.
În Bistriţa-Năsăud vijelia a doborât un copac într-un pârâu umflat de ploi şi de zăpadă topită de pe versanţi. Arborele a înfundat un podeţ şi a creat astfel un baraj. În scurt timp, apele s-au revărsat şi au pătruns în casele oamenilor din Rodna şi Măgura Ilvei.
Femeie: „Uite beciul! A răsturnat lada frigorifică şi a băgat-o aici..."
Reporter: „Unde a intrat apă?”
Femeie: „În beci, în casă. Uite de acolo a venit, dintre grădini, la vale..."
În judeţele Iaşi, Buzău şi Botoşani a fost cod portocaliu de vânt puternic pentru câteva ore. Un copac s-a prăvălit în Botoşani peste un bloc şi a spart geamurile unui apartament.
Proprietar apartament: „Am sărit ca arşi din pat.”
Reporter: „Era bătrân copacul?”
Proprietar: „Bineînţeles. O să cadă şi cel de lângă el. Am asigurare, dar când o să vină cei de la asigurări să îmi facă apartamentul?! Trebuie să scot eu bani."
Reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă spun că au mai intervenit şi în trecut în zonă, dar nu au fost lăsaţi să taie toţi copacii cu probleme.
Sorin Curcă, şef SVSU Botoşani: „Am mai tăiat mulţi copaci care erau pericol public, dar am întâmpinat tot felul de obstacole din cauza cetăţenilor care nu ne dădeau voie să ne facem treaba şi ne-au făcut plângeri."
În judeţul Buzău, rafalele au atins viteze extrem de mari.
Dumitru Dobroiu, meteorolog: „Viteza maximă a rafalei, 146 de kilometri pe oră. Am văzut garduri rupte, crengi rupte."
În zona de munte mai multe localităţi au rămas fără curent electric. În condiţii de vânt puternic, un alt pericol îl reprezintă incendiile de vegetaţie care se extind extrem de repede.
Pe Drumul Naţional 72, între Târgovişte şi Ploieşti, 6 maşini au fost implicate într-un carambol produs din cauza fumului gros adus de vânt de pe câmpul din apropiere, care a fost incendiat şi lăsat nesupravegheat. Două persoane au fost rănite.
Circulaţia pe autostrada A1 a fost complet oprită timp de zeci de minute din cauza fumului care - la km 28 - a redus vizibilitatea pe şosea.
Pompierii din Prahova, de exemplu, au fost chemaţi în numai 48 de ore la peste 130 de asemenea incendii, unde flăcările înaintau periculos. Un bărbat din Urlaţi a murit la spital după ce a suferit arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, în timp ce lupta cu flăcările.
Militarii din Gorj şi Constanța au reuşit să stingă flăcările care în ultimele două zile, au pârjolit mii de hectare de mirişte. În Delta Dunării, la Sulina, stuful arde necontrolat pe zeci de hectare de două săptămâni. Potrivit localnicilor, oraşul este acoperit de cenuşă.
Pompierii le atrag încă o dată atenţia celor care dau foc la uscăciuni că pot fi amendaţi cu 1500 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, ploaie, vijelie, vreme rea, cod vreme rea,
Dată publicare:
12-03-2019 08:37