Reacția unui medic când pacientul său l-a întrebat dacă trebuie să se pensioneze după transplantul de inimă
Inima unui tânăr de 39 de ani din București bate acum în pieptul unui bărbat de 54 de ani pentru care transplantul de cord era ultima speranță de supraviețuire.
A fost o cursă contracronometru pentru mai multe echipe de medici care au reușit să aducă organul la timp la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, unde s-a realizat intervenția. Este primul transplant de cord de la noi, din acest an, după ce anul trecut s-au făcut doar șapte.
Pentru Teodor, de loc din Drobeta-Turnu Severin, ultimii trei ani din cei 54, cât are acum, au însemnat frică. După un infarct, medicii au descoperit că are probleme cardiace grave și l-au pus pe lista de transplant.
Doina Seimeanu, soția pacientului: „Obosea foarte tare, nu putea să meargă mai mult de 50 de metri cu oprire. Nu avea voie să facă efort în orice secundă puteai să te aștepți ca el să nu mai respire.”
Prof. dr. conf. Horațiu Suciu, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș: „O afecțiune ireversibilă care afectează mușchiul inimii și creează o stare, bineînțeles, de o calitate vieții extrem de precară și, bineînțeles, un risc mare de deces.”
Speranța a venit de la Spitalul Universitar din București. Familia unui tânăr de 39 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular, a fost de acord să-i doneze organele ca să salveze alte vieți.
Doina Seimeanu, soția pacientului: „Am fugit de la serviciu, am plecat spre Târgu Mureș. Își dorește să trăiască, mai are de făcut lucruri pe lumea asta.”
Inima a ajuns la Târgu Mureș cu un elicopter SMURD. Din cauza vremii nefavorabile, zborul a durat mai mult, dar medicii au ajuns cu bine.
Intervenția a durat aproximativ 4 ore. Acum, Teodor, marinar de meserie, nu își dorește decât să mai poată lucra.
Sorin Pașcan, medic ATI: „Discutând cu pacientul înainte de operație, m-a întrebat dacă e obligatoriu să se pensioneze după aceea și am spus că, dimpotrivă, sper că nu, pentru că ideea de a face aceste intervenții chirurgicale este să-i oferim o viață normală, viața care înseamnă și muncă.”
Este primul transplant de inimă din România, din acest an.
Dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant: „Sperăm ca anul acesta în sfârșit vom depăși cifra de donatori dinainte de pandemie. Donarea este un act profund de generos, profund umanitar, și salvează viețile altora. Dacă s-a ajuns în acest punct ireversibil, este un ultim gest care poate fi făcut de cineva pentru un seaman.”
În 2019, s-au prelevat organe de la 85 de donatori în moarte cerebrală. Numărul a scăzut până la 47 în 2021. Anul trecut, au fost 84 de donatori, până la jumătatea lunii decembrie.