Topul grijilor care-i macină pe români. Ce ar face dacă ar câștiga 100.000 de euro


Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 19:46
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 19:13
Categorie: Stiri Economice

La început de 2019, într-o țară cu probleme politice și economice, cei mai mulți români spun că banii reprezintă principala lor îngrijorare.

Potrivit unui sondaj recent, un sfert dintre ei declară că sunt săraci și se tem pentru siguranța zilei de mâine, devalorizarea leului și nivelul scăzut al salariilor și pensiilor. Îi îngrijorează și sistemul de sănătate, instabilitatea politică și modul în care este guvernată țara.

Pe primul loc în topul grijilor care-i macină pe români se află banii. Urmează starea sistemului sanitar, instabilitatea politică şi lipsa locurilor de muncă, potrivit cercetării realizate de Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie. 3 din 10 intervievaţi au o datorie neplătită şi s-ar considera liniştiţi din punct de vedere financiar dacă ar avea un venit lunar de 2.000 de lei.

Issore Boly, cercetător IRES: „Percepţia sărăciei în România este una ridicată, aproape un sfert se numesc săraci. Percepţia în privinţa sărăciei creşte odată cu vârsta. Aproximativ o treime din participanţii la studiu spun că banii le ajung doar pentru traiul zilnic."

Întrebaţi ce ar face dacă ar câştiga 100.000 de euro, 20 la sută dintre cei care au participat la studiu au răspuns că i-ar da copiilor, nepoţilor sau altor membri ai familiei. Alţi 20 la sută ar cumpăra o locuinţă sau un teren.

Femeie: „Aş ajuta copiii, că am doi băieţi şi aş călători în lume."

Tânăr: „Sunt student și mi-aş pregăti viitorul, m-aş susţine. Nu aş cere bani de la părinţi. Și să îi folosesc în dezvoltarea mea profesională.”

Tânăr: „În primul rând, cred că aş merge într-o vacanţa cu iubita."

În aceeaşi cercetare, 32 la sută dintre cei intervievaţi spun că îşi păstrează economiile pentru zile negre.

Un alt fenomen evidenţiat de studiul IRES este încrederea scăzută în bănci, dovada că majoritatea s-ar împrumuta de la prieteni.

Tânăr: „Nu mă împrumut de la bancă. Dacă am nevoie pentru să îmi cumpăr haine, chestii, mâncare - de la părinţi, bineînţeles. Dar pentru chestii mai mari prefer să strâng nu să mă împrumut.”

Barbu Mateescu, sociolog: „Atitudinea românilor faţă de credit este definită şi de neîncredere. Gândiţi-vă că în ultimii 30 de ani, Romnaia a avut în anii '80 prenurie, în '90 hiperinflaţie, iar abia după 2000 a început o creştere care a fost temperată abrut de crizăa economică din 2007-2009. Nu am avut o perioadă de zeci de ani cu o creştere stabilă cum a existat în mare parte în Europa de Vest."

Şi în acest an, maşina este prima pe lista dorinţelor personale, iar locuinţa, prima pe lista achiziţiilor de familie.

Pentru tineri însă pretenţiile sunt mult mai mici.

Tânără: „Să îmi cumpăr? Realisitic, o bicicletă, adică mai faină, că am una naşpa, dar vreau una mai faină. Şi, realistic, nişte haine mai faine."

Dacă sondajul arata că doar unul din trei romani utilizează un card, datele BNR spun că, deşi avem 13,5 milioane de carduri emise, numai unul din patru posesori îl foloseşte şi doar 20 la sută fac plăţi online.

Statistic, 80 la sută dintre deţinătorii de carduri din România le folosesc doar o dată pe lună, când retrag toţi banii, de regulă salariile sau pensiile. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 972 indivizi trecuţi de 18 ani, la nivel naţional.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO