Reacția unui britanic când a văzut cum vorbesc elevii români engleză
Numărul liceenilor români care vor să-și continue studiile în străinătate este în creștere.
Dacă în anii trecuți mulți alegeau Marea Britanie după Brexit s-au orientat spre Irlanda, care are un sistem de educație asemănător, dar taxe mai mici. Și universitățile din Olanda și Danemarca atrag mulți români.
Michael Stewart, reprezentant "Griffith College": “Suntem încântați să ajungem în România, în primul rând, standardul studenților este fenomenal. Ei vorbesc engleza mai bine ca mine și asta spune ceva.”
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Tinerii români caută programe de studii în limba engleză, cu taxe și costuri de trăi reduse. Irlanda a intrat în atenţia celor care vor să studieze în Europa, fiind accesibilă şi având un model educaţional similar Marii Britanii.
Michael Stewart, reprezentant "Griffith College": “La colegiul Griffit avem o paletă largă de programe educaționale, de la business, design, computer science, drept. Am observat astăzi că oamenii sunt interesați de design, film și televiziune, muzică, contabilitate, o gamă foarte largă. Dacă vor să vină în Irlanda, îi primim cu drag. Este o țară primitoare.”
Taxa de studiu la universitatea Griffith din Irlanda, de exemplu, ajunge la 5.000 de euro pe an.
Elevă: "Cred că mai mult Olanda şi Irlanda, ştiam şi de la liceu şi m-am interesat şi de la cei din România. (Reporter: De ce ai alege Irlanda?) Am auzit că are un program bun de medicină, şi era şi taxa destul de mică."
Elevă: "Pe domeniul pe care vreau să merg eu mai departe Irlanda e o alegere foartet bună, computer science, informatică."
Universitățile din Olanda și Danemarca atrag și ele numeroși români.
Ruxandra Zaharia, PR marketing IUF: "Olanda care e în continuare de interes mare pt România. Printre destinaţiile de studiu unde taxele de şcolarizare sunt reduse menţionăm Danemarca, unde sunt chiar 0, apoi vorbim de Belgia, Franţa, Germania unde taxele de soclarizare pentru universități de stat şi private pot fi similare cu ce găsim în România."
Elev: "Eu m-aş duce pe partea asta de marketing, advertising, finanţe, business administration. Elveţia e nejustificat de scumpă, Olanda, foarte bine, între 2.000 şi 2.500 pe an. Danemarca, e complet gratuită, nu plăteşti nimic!."
Pentru cei care doresc să se pregătească pentru industria ospitalităţii la cele mai înalte standarde, Elveţia rămâne cea mai bună opţiune. Însă taxele şcolare pot ajunge şi la 35 de mii de franci elveţieni.
Lucerna e unul dintre cele mai vizitate şi frumoase oraşe din elveţia.
Dragoş Vasilescu, reprezentant Universitate Elveţia: "Noi oferim programe de licenţă şi master în hotel management, global business management şi arta culinară, suntem o universitate de nişa. E complet diferit faţă de România, șase luni se studiază teoretic, șase luni într-un intersnship remunerat cu 2,300 franci elveţieni pe lună."
Potrivit datelor UNESCO, peste 40 de mii de romani studiază în afara ţării.